De prin lume adunate

#literatura #carte #controversa #sex #lolita

Cele mai citite carti ale lumii

Iubiri adulterine, societati secrete, jazz, prohibitie, sex si Lolite, acestea sunt retetele de succes ale romanelor care au prins la public.

de Lev Tolstoi

Cartea a fost publicata in foiletoane intre anii 1875 – 1877. Romanul lui Tolstoi este considerat un pucnt culminant al literaturii realiste. Tolstoi insusi si-a considerat cartea primul roman adevarat. Cartea a fost considerate de majoritatea criticilor drept un roman de nimic al societatii bogate. Fiodor Dostoievski a declarat insa ca romanul este perfect precum o capodopera de arta. Cei mai multi critici au considerat ca stilul lui Tolstoi este unul de tranzitie, o punte intre romanul realist si cel modern.

Anna Karenina este povestea doua iubiri care se desfasoara paralel: iubirea armonioasa dintre Kitty si Levin si iubirea vinovata dintre Anna si contele Vronski. Viata intima a eroilor se desfasoara pe fondul unor adanci contradictii sociale care le determina in cele din urma soarta. In romanul sau, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal, distrugerea institutiei familiei.

Romanul “Anna Karenina” il gasiti la editura Polirom la pretul de 55 de lei.

Madame Bovary de Gustave Flaubert

Cartea lui Flaubert a fost acuzata de obscenitate la aparitia sa in revista “La Revue de Paris”, intre 1 octombrie si 15 decembrie  1856. Aceste acuzatii au rezultat intr-un care a devenit celebru. Dupa achitare, romanul lui Flaubert devine atat best seller cat si unul  dintre cele mai influente romane.  

Romanul prezinta viata sotiei unui doctor, Emma Bovary. Ea are relatii adultere si traieste la un nivel mult mai ridicat decat isi poate permite. Emma Bovary isi doreste sa evadeze din lumea banala si fada a provinciei.

Romanul “Madame Bovary” il gasiti la editura Collector’s Library la pretul de 35 de lei.

Razboi si pace de Lev Tolstoi

Romanul lui Tolstoi a fost publicat intre 1865 si 1869 in “Russkii Vestnik”. Razboi si pace este pvestea societatii rusesti in timpul epocii napoleoniene. In cartea sa, Tolstoi demonstreaza superioritatea morala si profunzimea sufleteasca a omului simplu, in situatii limita, in lupta cu timpul si cu moartea.

“Razboi si pace” are o constructie complexa si densa.  In el se reconstituie o epoca trecuta ca model pentru cea prezenta. Romanul esteo fresca sociala care urmareste cele doua palnuri: razboiul si pacea.

Romanul “Razboi si pace” il gasiti la editura Mondero, la pretul de 68 de lei.

de Vladimir Nabokov

“ Lolita ” a fost scrisa in engleaza si publicata in 1955 la Paris. Cartea cunoscut succesul in intreaga lume, datorita stilului sau inovator. Totusi, la acea vreme, ccartea a fost una dintre cele mai controversate aparitii literare. Lolita prezinta povestea lui Humbert Humbert care se indragosteste de o fetita de 12 ani, pe nume Dolores Haze.

Din cauza subiectului sau extrem de socant, romanul a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. Romanul este construit pe schema mitologica a povestilor cu fauni si . Dupa publicare, Lolita a devenit o opera clasica si una dintre cele mai cunoscute exemple de literatura a secolului XX. Numele “Lolita” a intrat in cultura pop si descrie o fata precoce din punct de vedere social.

Nu voi regreta niciodata ca am scris. A fost asemenea unui joc frumos de puzzle – pe masura ce-l inventam, ii si gaseam solutia. Bineinteles ca a eclipsat cu celelalte scrieri ale mele, dar nu pot sa-i port pica. Un farmec straniu, tandru o invaluie pe aceasta nimfeta mitica”, declara Vladimir Nabokov despre “Lolita” sa.

Romanul “Lolita” il gasiti la editura Polirom, la pretul de 40 de lei.

Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain

Este cel mai important roman din literatura americana. Cartea demasca raul provocat de fortele oculte si glorifica frumusetea spirituala a unor chipuri concrete si reale. Aventurile lui Huckleberry Finn este o cronica a vietii sociale, politice si culturale a Americii de dinaintea Razboiului Civil.

Prin viziunea lui Mark Twain facem cunostiinta cu viata micilor sate de pe malul fluviului Mississippi si cu societatea din America de la inceputurile secolului nouasprezece.

„Aventurile lui Huckleberry Finn” este o continuare a romanului „Aventurile lui Tom Sawyer”, dar cei doi eroi si-au schimbat pozitia: de data aceasta personajul principal este Huck.

Romanul “Aventurile lui Huckleberry Finn” il gasiti la editura Corint Junior, la pretul de 20 de lei.

Hamlet de William Shakespeare

Dramaturg si poet englez, Shakespeare este unul dintre marile spirite ale culturii englezesti si universal. Este cel mai jucat dramaturg din toate timpurile. A scris comedii, tragedii si istorice. Hamlet este o tragedie pe care Shakespeare a scris-o intre anii 1599 si 1601. Actiunea piesei se desfasoara in Danemarca si este povestea Printului Hamlet care isi rezbuna tatal. Acesta a fost ucis chiar de fratele sau pentru a-i locul la tron.

Piesa “Hamlet” o gasiti la editura Larousse, la pretul de 25 de lei.

“Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald

In 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post declara Marele Gatsby drept al doilea mare roman, dupa Ulise de James Joyce, scris in limba engleza in secolul XX. Cartea lui Scott Fitzgerald ilustreaza o parte din societatea americana a anilor 20. Marele Gatsby este povestea captivanta, mistica si stralucitoare a epocii jazzului. Personajul central, Gatsby, este un barbat milionar cu o viata invaluita in mister.

Romanul “Marele Gatsby” il gasiti la editura Polirom, la pretul de 23 de lei.

“In cautarea timpului pierdut” de Marcel Proust

“In cautarea timpului pierdut” este un roman semi biografic, in sapte volume. Este cunoscut pentru lungimea sa considerabila sar si pentru descrierea notiunii de memorie involuntara. Cel mai cunoscut episod este cel al madelenei. In cartea sa, Proust aduce in prim plan mai multe subiete: timpul, arta si razboiul.

Si homosexualitatea este o tema importatanta a operei sale. In Sodoma si Gomora, Proust recunoste ca era homosexual. Se presupune ca a avut o relatie cu pianistul si compozitorul Reynaldo Hahn.

In opera sa, Proust a satirizat aristocratia si a fost un analist al dragostei si al geloziei. A creat peste 40 de personaje memorabile. Mesajul cartii sale este afirmarea vietii.

Cele sapte volume ale romanului “In cautarea timpului pierdut” le gasiti la editura Leda, la pretul de 150 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea