Terapii alternative

#minte #meditatie #trup #yoga #respiratie

Tehnici pentru minte care vindeca trupul

Mintea este cel mai bun prieten al corpului si sanatatii umane. Cercetatorii au descoperit si dovedit ca tehnicile bazate pe interactiunea dintre minte si corp miscsoareaza durerile, trateaza diverse afectiuni si ajuta la indepartarea insomniei. Yoga si alte tehnici care pun in interactiune corpul si mintea au capacitatea de a vindeca si trata anumite afectiuni. De cele mai multe ori, efectul acestor tehnici este similar cu cel al medicamentelor. Cercetatorii sunt de parere ca mintea poate vindeca corpul.

Practicile pentru trup si minte precum meditatia, yoga sau exercitiile de respiratie relaxeaza organismul uman si controleaza eliberarea de hormoni ai stresului precum cortizol sau adrenalina. Cu ajutorul acestor exercitii ritmul cardiac este normalizat, tensiunea arteriala scade iar digestia este usurata.

Atunci cand organismul se relaxeaza, celulele elibereaza niste acizi care ajuta la dilatarea vaselor de sange. Acest lucru duce la stabilizarea sistemului imunitar. Pe masura ce inaimtam in varsta, creierul se micsoreaza. Cercetatorii au descoperit insa ca zone ale creierului precum cortexul, zone asociate cu atentia, erau mai dezvoltate in cazul persoanelor care meditatu sau practicau si alte exercitii pentru mintre si trup. Astfel, aceste exercitii ajuta la tonifierea creierului.
 

Cum sa te relaxezi
 

Specialistii sunt de parere ca pentru fiercare durere sau afectiune exista un remediu natural. De asemenea, si tehnicile si exercitiile pentru minte si trup ajuta la indepartarea durerilor. Iata ce poti incerca pentru a fi sanatos:

Yoga pentru: dureri de spate, depresie, afectiuni alimentare, fertilitate, afectiune cardiace, insomnie, dureri ale incheieturilor, migrene
terapie prin muzica pentru despresie , dureri ale incheieturilor
Qigong (tehnica de relaxare) pentru colesterol marit, depresie, afectiuni cardiace, afectiuni ale sistemului imunitar
Acupunctura pentru insomnie, migrene
Exercitii de respiratie pentru afectiuni cardiace, atacuri de panica, afectiuni ale sistemului imunitar,
Meditatie pentru afectiuni alimentare, afectiuni ale sistemului imunitar,
 

Invata sa respiri
 

Exercitiile de respiratie reprezinta cea mai eficienta metoda de relaxare. Aceste exercitii ajuta la micsorarea tensiunii arteriale si la marirea nivelului de antioxidanti din sange. Aceste lucruri ajuta la protejarea organismului uman de stres si efectele sale nocive. Astfel, exercitiile de respiratie ajuta la tratarea unor afectiuni precum hipertensiune sau Alzheimer.

De asemenea, exercitiile de respiratie sunt utile si pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare si a durerilor. Exercitiile de respiratie se fac de doua ori pe zi, de preferat dimineata si seara.

Cum sa respiri corect:

  • Cu ochii inchisi si umerii relaxati, inhaleaza aerul cu ajutorul nasului. Numara pana la sase. in timpul acestui proces este indicat sa iti dilati stomacul, nu pieptul.
  • Dupa ce inhalezi, incearca sa iti tii respiratia timp de patru secunde.
  • Expira apoi incet, cu ajuturoul gurii, pana numeri la sase.
  • Repeta acest exercitiu de 3 - 4 ori de cate 2 ori pe zi.

 

Ce vindeci cu yoga
 

Yoga ajuta nu numai la obtinerea unei siluete si a unui tonus muscular de invidiat ci si la tratarea si vindecarea anumitor afectiuni si dureri.

Dureri de spate. In timpul exercitiilor de yoga sunt activati anumiti receptori care blocheaza caile neuronale ale durerii. Exercitiile de meditatie si intindere sunt cele mai potrivite pentru durerile de spate. Muschii incordati pot duce de asemenea la dureri de spate. Calmarea sistemului nervos duce astfel la relaxarea musculaturii.

Migrene. Prin relaxare, yoga reduce nivelul de cortizol din organism, un hormon vinovat de instalarea stresului. Acest hormon agraveaza durerile. Yoga indeparteaza si insomniile. Astfel, cu cat vei avea un somn mai sanatos si odihnitor, cu atat creierul va secreta mai putine chimicale responsabile cu durerea. Exercitiile de respiratie, in pozitii comode, sunt cele mai eficiente pentru tratarea durerilor. Acestea trebuie efectuate de doua ori pe zi.

Depresie. Yoga ajuta la producerea de serotonina, un antidepresiv natural, care ajuta la micsoararea nivelului de coritzol. Anumite pozitii din yga ajuta la stimularea intregului organism.

Dereglari alimentare. O ora de yoga ajuta la reducerea simptomelor afectiunilor alimentare. Persoanele care fac yoga devin din ce in ce mai putin preocupate de mancare, in special de consumul de alimente interzise. Anxietatea si depresia apare de cele mai multe ori la persoanele care se confrunte cu probleme de alimentatie. 
 

Un minut de relaxare
 

Exercitiile de vizualizare sunt alte metode de relaxare si vindecare a trupului. Aseaza-te comod in pat sau pe canapea si imagineaza-ti ca te afli pe o plaja. Simte nisipul moale si fierbinte si caldura soarelui. Asculta valurile marile si simte gustul sau sarat.

Astfel de exercitii te vor relaxa instant si te vor face sa te simti ca in vacanta. Atunci cand iti imaginezi ca te afli intr-un loc relaxant, cortexul este activat in aceeasi masura ca si atunci cand te afli in realitate in locul imaginat. Creierul trasnmite starea ta de relaxare sistemului endocrin si nervos. Acest lucru duce la normalizarea batailor inimii si la intarirea sistemului imunitar.
 

Muzica pentru indepartarea durerilor
 

Pentru durerile de cap sau de incheieturi asculta muzica. Important este sa alegi acele melodii care sa iti reaminteasca de momentele fericite din viata ta. Folosita insa ca terapie, muzica trebuie aleasa in asa fel incat sa te faca sa te simti bine, relaxat si motivat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare