Terapii alternative

#spirulina #beneficii spirulina

Cum se ia spirulina?

Ce este spirulina?

Spirulina este un superaliment care a castigat un val de popularitate in ultima vreme, datorita faptului ca din ce in ce mai multe persoane au aflat informatii cu privire la pretul pe care le ofera. Raportat la beneficii, pretul spirulinei este unul considerat accesibil de catre majoritatea consumatorilor. Pentru a beneficia din plin de avantajele oferite de spirulina, este necesar ca oamenii sa stie sa o consume corect.

Spirulina este o alga de culoare verde-albastrui, care creste atat in apele dulci, cat si in cele sarate. Este considerata un superaliment datorita profilului nutritional pe care il are. Despre spirulina se crede ca este una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant si exista date conform carora ar fi fost utilizata inclusiv de catre Azteci, pentru a isi imbunatati anduranta. Printre substantele nutritive care se gasesc in spirulina se numara si complexul de vitamine B, vitamina E, minerale, clorofila, antioxidanti si proteine.

Exista doua specii de spirulina: Arthrospira maxima si Arthospira plantesis, care sunt cultivate in intreaga lume (desi, cea originara din Hawaii are proprietati deosebite) si utilizate pe post de supliment alimentar sub forma de pudra de spirulina sau in tablete. Pretul acestor suplimente alimentare poate varia, depinzand de originea spirulinei, de forma sa si de felul in care a fost procesata.

Beneficiile spirulinei

Spirulina este consumata datorita suportului pe care il ofera organismului in lupta impotriva unor afectiuni ale sanatatii, precum nivelul ridicat de colesterol si trigliceride sau infectiile virale si altele. Beneficiile spirulinei includ si faptul ca ii ajuta pe cei care doresc sa piarda in greutate sa isi atinga scopul mai rapid sau ca diminueaza starile de oboseala, creste nivelul de energie si intareste sistemul imunitar. In continuare, vom discuta despre cateva afectiuni ale sanatatii in care consumul de spirulina si-a dovedit beneficiile.

Spirulina si alergiile

Cei care se confrunta cu rinitele alergice stiu cat disconfort provoaca aceasta afectiune. Din fericire, consumul spirulinei poate sa diminueze simptomele cauzate de rinita alergica, imbunatatindu-le. Beneficiile se refera la diminuarea congestiei, a mancarimilor cauzate de alergii, stranuturilor si secretiilor nazale. Asadar, se poate spune ca beneficiile spirulinei se rasfrang si asupra sinusurilor.

Spirulina si diabetul

Persoanele care sufera de diabet de tip 2 pot consuma spirulina, iar beneficiile resimtite se refera la scaderea cantitatii de colesterol din sange. Colesterolul crescut este, in general, daunator, iar in cazul diabeticilor poate sa creeze probleme serioase. Diabeticii pot beneficia inclusiv de scaderea glicemiei, a nivelului trigliceridelor si de reducerea inflamatiei din organism.

Spirulina si microbii

Spirulina este un puternic agent antimicrobian, care actioneaza asupra microorganismelor. Concret, datorita faptului ca promoveaza dezvoltarea culturilor de bacterii sanatoase din intestine, spirulina contribuie la eliminarea rapida si eficienta a altor culturi daunatoare si la inhibarea dezvoltarii acestora. Mai mult, datorita faptului ca ajuta la intarirea sistemului imunitar, spirulina este responsabila, indirect, de faptul ca organismul este capabil sa elimine microbii daunatori.

Spirulina si cancerul

Oamenii de stiinta cred ca spirulina ajuta la diminuarea leziunilor cauzate de cancerul oral. Aceste leziuni apar, in general, in cazul persoanelor fumatoare sau la cei care obisnuiau sa mestece tutun. Consumul de spirulina poate ajuta la vindecarea mai rapida a acestor leziuni bucale.

In plus, unul dintre efectele spirulinei este acela de a creste productia de anticorpi, de proteine care lupta imporiva infectiilor si de celule care cresc imunitate. Pe cale de consecinta, organismul poate lupta mai eficient impotriva infectiilor si afectiunilor cronice, asa cum este cancerul.

Cum se consuma spirulina?

Spirulina are un gust amarui, motiv pentru care unele persoane prefera sa o consume in iaurturi, smoothie-uri, supe, salate, prajituri si sucuri naturale. Pentru un boost de energie, se recomanda amestecul unei lingurite de pudra de spirulina cu 350 de ml de suc de lime. Ulterior, amestecul se pune intr-un recipient pentru gheata si se lasa la congelator. Combinatia de lime si spirulina este responsabila de cresterea nivelului de energie, iar faptul ca este consumata sub forma de cuburi de gheata aduce un boost si metabolismului, care va fi accelerat.

Unele persoane evita consumul de spirulina, deoarece considera ca pretul acesteia este unul ridicat. Totusi, punand in balanta beneficiile oferite, dar si faptul ca este vorba despre un supliment alimentar, oamenii pot ajunge la concluzia ca pretul spirulinei este unul accesibil.

Unde gasim spirulina pentru un consum sigur? Magazinele care comercializeaza superalimente si produse ecologice pot fi considerate o sursa sigura in care se gasesc suplimente pe baza de spirulina sau pudra de spirulina. De exemplu, spirulina de la Republica BIO provine din Hawaii si este potrivita inclusiv pentru cei care au o alimentatie raw-vegana sau care nu consuma gluten, lactoza si fructoza. Produsul este organic, fara organisme modificate genetic si neiradiat.

Care este modul de administrare? Daca se consuma spirulina sub forma de tablete, se recomanda cate doua, de pana la 3 ori pe zi, in cure de 3-6 luni. Persoanele care prefera spirulina pudra o pot consuma in functie de numarul de kilograme pe care il au. Astfel, pentru o greutate de 50-70 kg se recomanda o lingurita rasa de spirulina pe zi (4-5 grame), iar pentru o greutate de 70-120 kg se recomanda 1-2 lingurite rase pe zi.

Cine nu ar trebui sa consume spirulina? Consumul de spirulina nu este recomandat pentru femeile insarcinate, cele care alapteaza, dar nici persoanelor cu varsta mai mica de 16 ani.

FOTO: istockphoto.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare