Terapii alternative

#tratament insomnie #insomnie #somn

Cum sa adormi rapid la loc dupa ce te-ai trezit in miezul noptii

Este miezul noptii si brusc te trezesti fara un motiv anume. Incerci sa adormi, dar nu e chip sa te ia somnul din nou. Ce e de facut?

 

Numaratul oilor pare o gluma proasta atunci cand vrei cu tot dinadinsul sa adormi si nu reusesti deloc. Tocmai de aceea e bine sa inveti din experienta celor care au aplicat tehnici care au dat rezultate. Iata ce ai de facut:

Pune telefonul cat mai departe

Cand te trezesti in toiul noptii, rezista nevoii de a verifica e-mailul sau contul de Facebook, deoarece lumina albastra emisa de electronice interfereaza cu somnul tau, sustin cercetatorii de la Harvard. Spune-ti in gand ca orice ar fi poate sa astepte. In felul acesta vei adormi mult mai repede. Totusi, daca nu rezisti, ai grija ca macar luminozitatea telefonului sa fie cat mai scazuta.

Transforma-ti dormitorul intr-un sanctuar relaxant

Insomnia este adesea cauzata de stres emotional, anxietate sau de o minte prea ocupata. Pe parcursul noptii trecem prin diferite etape ale somnului. Trecerea de la una la alta presupune o trezire, insa de obicei nici macar nu ne-o amintim. Atunci cand esti stresat, acea trezire poate fi completa, constienta. Pentru a ajuta la relaxare si la un somn cat mai a la long trebuie sa iti amenajezi dormitorul asa incat sa fie cat mai intunecat. De asemenea, asa numitul zgomot alb poate fi foarte util. Un ventilator, zgomotul aparatului de aer conditionat sau o inregistrare cu sunete din natura ajuta foarte mult la redobandirea somnului.

Nu mai bea la cina

Alcoolul te poate ajuta sa adormi, dar in acelasi timp poate fi si motivul pentru care te trezesti in miez de noapte si nu mai poti adormi. Daca bei doua-trei pahare cu vin inainte de culcare, ai mari sanse sa stai cu ochii in tavan si la 2 noaptea. In schimb, daca le inlocuiesti cu un ceai de musetel vei fi mai calm si vei adormi mai usor. In plus, vei fi mai putin deshidratat. Daca totusi te trezesti peste noapte, bea o gura de apa sau o ceasca de ceai din plante. Vei adormi imediat.

Renunta la fumat

Stii deja ca fumatul este nociv pentru sanatatea ta, dar trebuie sa stii ca poate ingreuna procesul de adormire. Fumatorii au un risc mai mare de a suferi de apnee in somn. Astfel, daca inca mai cautai un motiv sa te lasi de fumat, tocmai ce l-ai gasit!

Incearca relaxarea musculara progresiva

Foloseste-ti corpul pentru a-ti relaxa creierul si pentru a reduce stresul cu ajutorul tehnicilor de relaxare. Nu stii cum sa faci asta? Lucreaza pe grupe de muschi. Incepe cu picioarele si urca spre cap. Tensioneaza usor muschii, numara pana la 5, apoi lasa-i usor sa se relaxeze. Respira profund in timpul fiecarei contractari musculare. Tehnica de respiratie 4-7-8 urmeaza un ritm de respiratie de patru secunde, mentinand aerul in piept timp de sapte secunde si expirand timp de opt secunde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare