Terapii alternative

#scortisoara #diabet #tonic

Beneficiile scortisoarei

Scortisoara este o mirodenie folosita in special pentru aroma speciala pe care o ofera dulciurilor si preparatelor culinare. Consumata in cantitati moderate, scortisoara are si numeroase beneficii pentru sanatate. Stimuleaza sistemul imunitar, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si scade nivelul de zahar din sange. Este utilizata si in tratamente cosmetice, pentru ingrijirea tenului si a parului.
 

Ce este scortisoara
 

In antichitate, scortisoara era mai valoroasa decat aurul si reprezenta un dar destinat regilor. In vremea lui Plinius cel Batran, scortisoara valora de 15 ori mai mult decat argintul. Nero, imparatul Romei, a ars la inmormantarea sotiei sale proviziile de scortisoara pe 12 luni. Gestul sau extravagant reprezenta durerea pierderii suferite. Egiptenii foloseau scortisoara pentru imbalsamare . In Evul Mediu, arabii au adus scrotisoara si alte mirodenii in Alexandria. De aici, scortisoara a ajuns in toata Europa.

Numele de scortisoara este un derivat al unui cuvant grecesc care inseamna "lemn dulce". Scortisoara este obtinuta din coaja unui arbore care creste in India, Sri Lanka, Brazilia, Vietnam si Egipt. Este una dintre cele mai vechi mirodenii. Pentru a obtine scortisoara, coaja copacului este uscata si apoi rulata, pentru a obtine betele de scortisoara. De asemenea, coaja poate fi uscata si apoi macinta, pentru a obtine pudra de scortisoara. Scortisoara a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri atat ca mirodenie, cat si ca medicament.
 

Scortisoara, medicament universal
 

Scortisoara are un continut ridicat de antioxidanti, iar uleiul de scortisoara este antibacterial si antifungicid. Este si o sursa importanta de magneziu, fibre, fier si calciu. Datorita proprietatilor sale curative, scortisoara este folosita ca remediu pentru reducerea zaharului din sange, colesterol, digestie, diaree, raceala si gripa, artrita, memorie, dureri de dinti, respiratie urat mirositoare, dureri de cap si migrene.

Scortisoara stimuleaza activitatea cerebrala si actioneaza ca un tonic. Ajuta la indepartarea tensiunii nervoase si are efecte benefice asupra memoriei. Scortisoara ajuta la indepartarea impuritatilor din sange si la circulatia sangvina. Circulatia buna a sangelui asigura si o cantitate mai mare de oxigen in celulele corpului, ceea ce duce la un metabolism sanatos. De asemenea, consumul de scortisoara reduce atacurile de cord. Datorita proprietatilor sale anticuagulante, scortisoara previne formarea cheagurilor de sange. 

Scortisoara are si proprietati antifungicide, antibacteriale, antivirale si antiseptice . Este astfel utila in tratarea infectiilor interne si extene. Ajuta la distrugerea germenilor din infectiile vezicii biliare. Scortisoara ajuta si la stoparea hemoragiilor si faciliteaza vindecarea. Scortisoara are si proprietati antiinflamatorii . Ajuta la relaxarea muschilor si indeparteaza durerile. Scortisoara are si abilitatea de a controla nivelul de zahar din sange. Este indicata in special in tratarea diabetului de tip II.

Sursa foto: thespicehouse.com

Fibrele si calciul prezent in scortisoara protejeaza impotriva bolilor de inima. De asemenea, scortisoara este utila si pentru cei care sufera de tensiune arteriala. Scortisoara imbunatateste si sanatatea colonului si reduce riscul de cancer. Scortisoara este adaugata in numeroase preprate culinare. In afara de aroma speciala, ajuta si la digestie. Indigestia, greata, voma sau diareea se pot trata eficient cu ajutorul scortisoarei. Datorita proprietatilor sale carminative, scortisoara ajuta la indepartarea gazelor stomacale si intestinale.

Este utila si pentru tratarea durerilor menstruale si a crampelor. Scortisoara este utila si femeilor care alapteaza, marind secretia de lapte. De asemenea, scortisoara are si efecte afrodiziace. Scortisoara ajuta la cresterea si sanatatea parului . De asemenea, este utila si pentru mentinerea unui ten tanar si luminos. Distruge cosurile si ajuta la tratarea acneei. Scortisoara este utila si pentru cei care vor sa dea jos cateva kilograme. In combinatie cu miere si apa, bautura cu scortisoara se bea pe stomacul gol, in fiecare dimineata, pentru rezultate bune. Reduce pofta de dulciuri si dizolva grasimile din organism. De asemenea, este si un energizant natural.
 

Efectele secundare ale scortisoarei
 

Folosita in cantitati moderate, scortisoara nu are efecte adverse asupra organismului uman. Cei are consuma insa cantitati mai mari de 3 linguri de scortisoara pe zi pot suferi alergii puternice. Pielea se irita, in special in jurul gurii si al stomacului. De asemenea, pot aparea si mancarimi severe. In combinatie cu aspirina sau alte medicamente care juta la circulatia sangelui, scortisoara poate provoca sangerari.

De asemenea, femeile insarcinate nu trebuie sa consume scortisoara sau produse care contin acest condiment. Scortisoara are efecte negative asupra dezvoltarii fatului. Acelasi lucru le este interzis si femeilor care alapteaza. Persoanele care sufera de diabet si sunt sub tratament trebuie sa discute cu un specialist inainte de a urma o cura cu scortisoara. Cei care au probleme de rinichi pot agrava afectiunile in urma consumului ridicat de scortisoara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare