Muzica

#john lennon #top 10 #melodii

Top 10 melodii John Lennon

Pe 8 decembrie se implinesc 30 de ani de cand John Lennon nu mai este printre noi.  Alaturi de Paul McCartney, colegul sau din Beatles, a format unul dintre cele mai durabile si valoroase cupluri de compozitori din istoria muzicii. Formula Lennon/McCartney a functionat perfect ani la randul, scotand la iveala piese deja devenite clasice: "Love Me Do", "Yesterday",  "I Want to Hold Your Hand" etc.

John Lennon a fost extrem de prolific si in cariera solo.  Iata cateva dintre cele mai reprezentative piese lansate de John Lennon in perioada de dupa despartirea de Beatles:

 

Give Peace of Chance

 

Se stie ca atat Lennon, cat si Yoko Ono, iubita si ulterior sotia sotia sa, s-au numarat printre cei mai vehementi protestatari impotriva razboaielor. Cei doi au ales ca in 1969 sa-si petreaca  luna de miere in pat, in camerele a doua hoteluri  din Amsterdam si Montreal, fara sa se sinchiseasca de prezenta reporterilor. Lennon a considerat ca prin aceasta cale non-violenta poate protesta cel mai bine impotriva razboiului din Vietnam. 

Piesa “Give Peace A Chance” a fost inregistrata chiar in hotel si a fost adoptata rapid de organizatiile americane pacifiste.

Cold Turkey

 

“Cold Turkey” este cel de-al doilea single solo al lui John Lennon. Lansat tot in 1969, single-ul este inspirat din experientele personale ale fostului membru Beatles, descriind starile provocate de renuntarea brusca la heroina.

 

Instant Karma

 

Despre “Instant Karma” se spune ca este una dintre cele mai rapid lansate piese din istoria muzicii. John Lennon a compus si a inregistrat cantecul in aceeasi zi, 10 zile mai tarziu fiind lansat pe piata.


Imagine

 

“Imagine” este piesa pe care multi o asociaza cu numele lui John Lennon. Artistul spunea in cartea  “Lennon in America” a lui Geoffrey Giuliano,  ca desi era o piesa neconventionala, anti-religioasa, anti-nationalista, anti-capitalista, a fost acceptata pentru ca era o melodie siropoasa.


 Working Class Hero

 

Tonul si stilul lui “Working Class Hero” amintesc de "Masters of War" -ul lui Bob Dylan. Piesa vorbeste despre rolul “eroului clasei  muncitoare” in ecuatia numita “capitalism”.  “Working Class Hero” a fost cenzurata, ba chiar interzisa de unele radiouri americane din cauza versurilor care contineau cuvantul “fucking”.

 

Jealous Guy

 

Primele versiuni ale piesei dateaza din 1968, dintr-o perioada petrecuta de John Lennon in India alaturi de ceilalti membri Beatles. Gurul Maharishi Mahesh Yogi, cunoscut drept intemeietorul meditatiei transcendentale, le-a dat lui Paul McCartney si John Lennon drept tema sa compuna o piesa inspirata dintr-o anumita scriere.

Compozitia lui McCArtney s-a numit “Mother Nature's Son” si a fost inclusa pe albumul “ The Beatles (The White Album)”, in vreme ce John Lennon a scris "Child of Nature”, piesa rebotezata ulterior “Jealous Guy”.


God

 

Piesa “God”  a starnit controverse atunci cand a fost lansata (11 decembrie 1970). In mare parte controverse religioase, caci sirul lung de negatii din acest cantec include si cateva simboluri ale bisericii: Dumnezeu, Iisus Hristos, Biblie .

 

Mother

 

“Mother” este un strigat de deznadejde al lui John Lennon. In “Mother” Lennon ii plange pe parintii care l-au abandonat in copilarie: Alf Lennon, cel care l-a parasit cand avea doar cativa ani, si Julia, mama care a fost ucisa intr-un stupid accident de masina .

 

Happy Xmas (War Is Over)

 

Desi a fost compus ca un cantec de protest importiva razboiului din Vietnam, exact ca si “Give Peace A Chance”, “Happy Xmas (War Is Over)” a devenit rapid o piesa clasica de Craciun, inclusa pe multe compilatii dedicate acestei sarbatori. Structura si linia melodica a lui "Happy Xmas (War Is Over)" sunt asemanatoare cu cele din “Stewbal”, o piesa veche din folclorul american.

 

Woman

 


“Woman” este primul single lansat dupa moartea lui John Lennon. Oda pe care John Lennon i-a dedicat-o celei mai importante femei din viata lui, Yoko Ono, a intrat direct pe locul trei in topurile britanice, pentru ca mai apoi sa fie number one pret de doua saptamani.

Despre “Woman”, Lennon spunea ca este varianta maturizata a melodiei “Girl”, lansata cu Beatles in 1965.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea