Muzica

#gogol bordello #cocnert #bucuresti #herastrau

Gogol Bordello - vibratie punk pe ritmuri tiganesti

"All your sanity and wits they will all vanish/ I promise, it’s just a matter of time" - Gogol Bordello.

17 iunie 2009 a fost o zi cu nori care amenintau sa rabufneasca peste orasul aglomerat. Asta insa nu a impiedicat fanii adevarati sa fie la datorie in fata portilor teatrului de vara din Herastrau. Se anunta un concert incendiar Gogol Bordello. Reveniti pe scena din Romania dupa doi ani, cei de la Gogol Bordello erau asteptati cu sufletul la gura de sute de tineri.

Gogol Bordello, o trupa gypsy punk, intr-un mix de sound-uri balcanice de tobe, viori, trompete, acordeoane si chitari, in engleza, rusa, tiganeasca si chiar romana.  Versurile lor descriu bucuria de a trai si conditia emigrantului venit din est, iar show-ul celor de la Gogol Bordello a fost exploziv, plin de energie si cu elemente de cabaret. Concertul de la Bucuresti face parte din turneul de promovare al albumului din 2007, Super Taranta.

"Super Taranta este un nou termen din dictionarul Gogol Bordello si vine de la Tarantella, traditionalul dans italian din evul mediu care vindeca femeile de accesele de isterie. Albumul nostru este o propunere de a combate tensiunile universale si isteria, transformand energiile negative in unele pozitive, la fel ca si Tarantella la originile sale", spune Eugene Hutz .

Atmosfera de inceput a concertului a fost una calma, cu oameni care se asezau in liniste la locurile lor, pe ritmurile traditionale ale Tarafului Haiducilor. Taraful ne-a intampinat inca de la intrarea in parcul Herastrau, cu ritmurile saltarete si pline de viata. "Maestrul" viorist a incins atmosfera pe acorduri traditionale romanesti si nu a plecat de pe scena pana nu a fost convins ca toata lumea s-a simtit bine. Instrumentistii si-au aratat adevaratul talent pe acordurile binecunoscutei Ciuleandra, cand publicul a explodat cu adevarat.

Haiducii s-au intrecut pe ei insisi si au vrut sa impresioneze, oferind chiar si cateva momente inedite de dans, insa publicul, foarte tanar, nu a gustat acordurile de petrecere.

Interziere rasplatita

Dupa aproape o ora de asteptare, cei de la Gogol Bordello au inceput sa intre pe rand, intai pentru a-si acorda instrumentele si, in cele din urma, pentru marele show. Eugene Hutz, vocalul trupei, si-a facut aparita pe scena in modul sau characteristic: plin de energie, pofta de cantec si dans. Publicul a fost extaziat inca de la primele acorduri care au rasunat in parcul Herastrau. Entuziast, vibrant, energic si tanar, publicul nu i-a dezamagit pe cei de la Gogol Bordello.

Stimulati si de public, trupa a dansat, a cantat si a oferit un show complet, pe care fanii adevarati nu il vor uita. Eugene Hutz, cu energia caracteristica, a pus stapanire pe scena teatrului pe care a cantat, a dansat si a alergat timp de aproape doua ore.

Alaturi de instrumentistii sai, Eugene a dat tonul multimii din fata scenei. De la Super Taranta, Tribal Connection sau Madagaskar - Rumania, piesa cantata in limba romana, publicul a vibrat alaturi de formatie, aplaudand frenetic si cantand fiecare melodie in parte. Gogol Bordello i-a adus la extaz pe fani si pe alte melodii precum Ultimate, Not A Crime, Dogs Were Barking, Immigrant Punk, Educate Thy Neighbor sau Imigraniada. Publicul a explodat insa de la primele acorduri ale piesei Start Wearing Purple, cea mai cunoscuta melodie a trupei. Fanii adevarati nu s-au multumit doar sa cante si sa danseze, dar s-au lasat purtati pe brate peste multimea innebunita.

Atmosfera incendiara a fost completata si de aparitia celor doua chinezoaice animatoare care au antrenat publicul, au dansat si au cantat la tobe si cateva instrumente de percutie.  

Lectie de percutie la galeata

Fiecare membru al trupei a fost pus in valoare pe parcursul concertului. Violonistul si acordeonistul au creat o veritabila atmosfera balcanica, in timp ce chitara electrica completa ametitor ritmurile. Inedit a fost si momentul in care Eugene Hutz a cantat la galeata de fier, asezata peste microfon.

Timp de cateva minute, publicul a aplaudat prestatia la galeata a solistului care a prins astfel momentul potrivit pentru a-si odihni vocea. Nu pentru mult timp insa. Vocea sa s-a auzit din nou pe acordurile melodiei Start Wearing Purple. Cu o sticla de vin in mana, Eugene a cantat si a dansat pe toata scena, alaturi de instrumentistii sai si de public.

Un alt moment inedit al concertului a fost cel in care publicul isi chema idolii din nou pe scena. La sfarsitul concertului, inainte ca Eugene Hutz sa reapara pe scena, publicul a aplaudat, fluierat si a batut in scaunele de plastic ale teatrului, intr-un vacarm de nedescris.

La finalul concertului, trupa a revenit pe scena alaturi de Taraful Haiducilor pentru un moment incendiar. Spectacolul s-a incheiat in aplauzele frenetice ale publicului. Inainte de a parasi scena, solistul trupei a tinut sa mentioneze ca spera ca va reveni cat mai curand in Romania.

Puncte in minus la organizare

Chiar daca show-ul celor de la Gogol Bordello a fost pe placul publicului care s-a dezlantuit pe acorduri balcanice de rock-punk, au existat si unele puncte slabe, care au mers la organizare. Sonorizarea conecrtului a lasat de dorit in cea mai parte. Doar daca erai fan adevarat, care stie pe dinafara toate melodiile trupei, puteai descifra ce vrea sa spuna cantaretul. O fi pe englezeste, tiganeste sau ruseste?

Locatia aleasa nu a fost nici ea foarte inspirata, pentru simplul motiv ca lumea nu a avut loc sa danseze. La un asa concert nu sta nimeni cumintel pe scaun.

La orice concert, se stie, berea sa traiasca. Iti da aripi si indrazneala sa te avanti cu patos la dansat. De data asta insa berea s-a terminat mai repede decat ai zice Gogol Bordello, iar sucurile si apa din dotare erau nesatisfacatoare pentru fanul insetat si pus pe distractie.

Un lucru este cert. Trupa Gogol Bordello a sustinut un concert energic si plin de culoare. Au dovedit inca o data ca melodiile lor nu pot fi ascultate acasa. Daca esti fan adevarat, trebuie sa vezi cel putin un concert live. Doar asa vei simti vibratia speciala, sound-ul unic si vei avea parte de o lectie de muzica in aer liber.

Cei de la Gogol Bordello s-au tinut de cuvant si au aratat ca versurile melodiei Start Wearing Purple, "All your sanity and wits they will all vanish/ I promise, it’s just a matter of time", sunt reale si totul e posibil.

Galerie foto Gogol Bordello la Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea