IT & C

Prapastia digitala se diminueaza

Distanta care separa cele mai puternice economii de restul tarilor s-a diminuat in ceea ce priveste abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei , potrivit celui de-al saptelea raport anual privind gradul de pregatire pentru societatea informationala publicat de Economist Intelligence Unit .


Conform raportului, in 2006, lumea este mai pregatita ca oricand sa utilizeze tehnologia informatiei (e-ready), la nivel mondial existand peste un miliard de utilizatori de Internet si doua miliarde de utilizatori de telefonie mobila. Cele mai multe tari continua sa inregistreze progrese constante in ceea ce priveste indicatorii calitativi ai dezvoltarii la nivel tehnologic.

Aproape toate tarile incluse in raportul de e-readiness din 2006 si-au imbunatatit rezultatele comparativ cu cele obtinute anul trecut. in plus, atat in termeni relativi, cat si absoluti, progresele sunt mai notabile in partea de jos a clasamentului decat cele inregistrate in partea superioara. Ca urmare, distanta care separa cele mai puternice economii de restul tarilor s-a diminuat in ceea ce priveste abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei.

De asemenea, potrivit raportului, o alta " prapastie " se diminueaza, in acest caz fiind vorba despre tarile din partea de sus a clasamentului in ceea ce priveste rata de adoptie a conexiunilor cu latime de banda mare.

Liderii din Asia de Nord au inregistrat progrese superioare altor tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, obtinand niveluri mai ridicate de adoptie a conexiunilor cu latime de banda mare.

Cu toate acestea, in ultimii doi ani, rata de crestere a acestui tip de conexiune s-a stabilizat in cazul Coreei de Sud si al Japoniei, in timp ce alti lideri de e-readiness, precum Norvegia si Elvetia au recuperat teren.

Conexiunile cu latime de banda mare conteaza din ce in ce mai putin in diferentierea liderilor de e-readiness, in timp ce importanta unor alte criterii, precum inovatia, securitatea informatiilor si angajamentul guvernelor pentru dezvoltarea digitala, a crescut considerabil.

incepand cu anul 2000, Economist Intelligence Unit a publicat un clasament anual al celor mai dezvoltate economii in ceea ce priveste abilitatea de a utiliza tehnologia informatiei, folosind un model dezvoltat impreuna cu IBM Institute for Business Value.

Abilitatea unei tari de a utiliza tehnologia informatiei si comunicatiile (e-readiness) masoara nivelul de dezvoltare a mediului de e-business al acesteia, fiind o colectie de factori care indica gradul de receptivitate a unei piete in ceea ce priveste oportunitatile bazate pe utilizarea Internetului.

Principalele concluzii ale raportului arata ca Europa ramane dominanta, tarile vest-europene ocupand sase din primele zece pozitii in raportul din acest an, trei dintre ele fiind ocupate de tari nordice .

Danemarca (primul loc), Suedia (locul 4) si Finlanda (locul sapte) sunt lideri in domenii-cheie de conectivitate, precum nivelul de penetrare a tehnologiei mobile si utilizarea Internetului. Printre tarile care au inregistrat cele mai notabile cresteri in 2006 se numara Australia (locul opt), Canada (locul 9) - care a reusit pentru prima data sa intre in top 10 - Lituania (locul 38) si, in partea de jos a clasamentului, Algeria (locul 63).

Nivelul de pregatire pentru societatea informationala in 2006, potrivit Economist Intelligence Unit, claseaza pe primele trei locuri Danemarca, SUA si Elvetia, primele doua mentinandu-se pe aceleasi locuri ca in 2005, iar Elevetia urcand un loc. in clasament au fost urmate de Suedia /care a pierdut o pozitie/, Anglia, Olanda, Finlanda, Australia, Canada si Hong Kong.

Potrivit raportului EIU, Romania se afla pe locul 49 dintr-un total de 68 de tari incluse in clasament /trei noi tari incluse doar in raportul din 2006/ cu un punctaj de 4,44 puncte la egalitate cu Peru, in crestere sensibila fata de 2005 /4,19 puncte/, dar in cadere cu doua pozitii in clasament /pozitia 47 in 2005/.
Bulgaria se afla cu cinci pozitii in avans fata de Romania pe locul 44, in cadere cu doua pozitii fata de anul trecut /42 in 2005/.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele