Frumusete & Ingrijire

#importanta riduri #riduri

De ce apar riduri si ce solutii exista impotriva lor

Ridurile fac parte din procesul natural de imbatranire. Cu toate acestea, ridurile pot aparea mult mai devreme in viata din cauza fumatului sau din cauza expunerii pielii neprotejate la razele solare.

 

Deoarece ridurile pot afecta semnificativ aspectul, de-a lungul timpului au aparut mai multe metode pentru a le remedia. Citeste in continuare acest articol pentru a afla mai multe despre cauzele ridurilor si solutiile existente, pentru a fi mai bine informata despre optiunile pe care le ai la dispozitie.

Cauzele ridurilor

Colagenul este o proteina care ofera structura pielii si care ii permite sa fie mai elastica. Odata cu imbatranirea corpului, celulele isi pierd abilitatea de a produce colagen, ceea ce duce in cele din urma la pierderea elasticitatii pielii si la aparitia ridurilor. Cativa factori care pot duce la aparitia ridurilor includ:

  • Inaintarea in varsta - pe langa cele mentionate mai sus, inaintarea in varsta duce si la imbatranirea pielii si la reducerea capacitatii acesteia de a retine umezeala si de a se vindeca rapid. Toate aceste elemente impreuna cu cele de mai sus pot contribui la dezvoltarea treptata a ridurilor.
  • Contractii ale muschilor faciali - ridurile de la nivelul fruntii si din jurul ochilor apar din cauza contractiilor musculare realizate in urma expresiilor faciale cum ar fi zambirea sau incruntarea. In timp, aceste contractii pot contribui la aparitia ridurilor si la adancirea lor.
  • Razele solare - expunerea indelungata la razele ultraviolete ale soarelui poate duce la aparitia prematura a ridurilor, problema cunoscuta si sub numele de fotoimbatranirea pielii.
  • Fumatul - conform unui studiu publicat in 2019, fumatul produce imbatranirea prematura a pielii, acesta putand afecta grosimea si densitatea dermului si a epidermului [1].
  • Factori de mediu - cum ar fi fumul, praful si noxele emise de autoturisme, toate acestea putand duce la scaderea colagenului din cauza patunderii poluarii in porii pielii.

Solutii impotriva ridurilor

Deoarece ridurile pot avea numeroase cauze, multe dintre ele greu de evitat, de-a lungul timpului au aparut diferite optiuni pentru remedierea acestora. Cateva dintre cele mai cunoscute solutii includ:

Tratamentul injectabil cu acid hialuronic

Injectiile cu acid hialuronic pentru tratarea ridurilor reprezinta una dintre cele mai folosite optiuni, intrucat procedura este rapida si usoara.

In timpul procedurii, specialistul va injecta acid hialuronic in ridurile adanci ale fetei pentru a le umple si pentru a reda pielii volumul corespunzator.

Acidul hialuronic reprezinta o componenta naturala a organismului si este esential pentru mentinerea hidratarii, fermitatii si elasticitatii pielii. Rezultatele acestei proceduri depind de mai multi factori, cum ar fi regiunea in care se afla ridurile si adancimea acestora.

Lifting facial

Liftingul facial este o operatie chirurgicala estetica menita sa ofere fetei un aspect mult mai tanar. Prin aceasta procedura, este inlaturata o portiune din pielea imbatranita si lasata, ceea ce permite apoi intinderea pielii ramase peste noul contur al fetei.

Pe langa indepartarea pielii in exces de pe fata, aceasta procedura poate implica si inlaturarea grasimii si a pielii de la nivelul gatului, pentru a crea aspectul unei fete mai slabe.

Creme antirid

Cremele antirid reprezinta o alta optiune foarte populara, intrucat acestea sunt usor de obtinut, usor de folosit si mult mai ieftine decat celelalte metode, insa si beneficiile sunt mai putine comparativ cu cele mentionate mai sus.

In general, cremele antirid hidrateaza pielea, iar in functie de compusii aditionali, pot ajuta la imbunatatirea texturii si la amplificarea productiei de colagen.

Pe langa aceste trei optiuni, mai merita mentionate si tratamentul cu laser, peelingul chimic, injectiile cu botox si alte optiuni topice si medicamentoase care pot reduce ridurile si care pot imbunatati aspectul general al fetei.

In functie de problemele pe care le ai si pe care le doresti rezolvate, discuta cu un specialist pentru a primi o consultatie detaliata si o lista cu cele mai bune optiuni pentru cazul tau!

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

Referinte:

Yazdanparast, Taraneh, et al. “Cigarettes Smoking and Skin: A Comparison Study of the Biophysical Properties of Skin in Smokers and Non-Smokers.” 2019 Tanaffos, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230126/. Data accesarii: 21.03.2023

“Wrinkles & Fine Lines: Types, Causes & Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/10984-wrinkles. Daca accesarii: 21.03.2023

“23 Ways to Reduce Wrinkles.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/beauty/features/23-ways-to-reduce-wrinkles. Data accesarii: 21.03.2023

FOTO: shutterstock.com

Advertorial
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare