Financiar

#salariu #crestere #putere de cumparare

Salariul mediu a crescut la 1.375 in octombrie

Salariul mediu net a fost in octombrie de 1.375 de lei, mai mare cu 1,2% fata de septembrie si cu 3,6% fata de octombrie 2008, arata datele Institutului National de Statistica. Cu toate acestea, puterea de cumparare a fost in octombrie 2009 cu 0,7% mai mica decat in aceeasi luna a anului trecut.

In luna octombrie 2009, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.881 lei, cu 1,1% mai mare fata de luna precedenta, iar cel mediu nominal net a fost de 1.375 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 16 lei (1,2%).

Cele mai mari salarii le-au castigat romanii care lucreaza in transporturi aeriene (3.282 lei), iar cele mai mici, cei din hoteluri si restaurante (769 lei).

salarial real pentru luna octombrie 2009 fata de luna precedenta (puterea de cumparare), calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%, iar fata de octombrie 1990 (perioada-etalon fata de care se calculeaza acest indice) a fost de 124,1%.

Fata de septembrie 2009, cel mai mult au crescut salariile din fabricarea produselor din tutun (10,2%) si tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (8,4%).

Scaderi s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (intre 11% si 25%), precum si in in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de editare , fabricarea substantelor si a produselor chimice, hoteluri si restaurante (intre 3% si 8%). Scaderile castigului salarial mediu net in luna octombrie 2009 fata de luna precedenta au fost cauzate de restrangerea activitatii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara, mentioneaza Institutul National de Statistica.

Comparativ cu luna octombrie din 2008, salariul mediunet a crescut cu 3,6%, insa puterea de cumparare a reprezentat doar 99,3% din cat era in urma cu un an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea