INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Financiar

#ecologie #avertisment #calitatea aerului

Romania, avertizata de europeni pentru nerespectarea standardelor UE de calitate a aerului

Comisia Europeana a emis vineri avertismente catre opt state membre, printre care si Romania, privind esecul repetat de a imbunatati calitatea aerului , potrivit unui comunicat transmis de executivul european, citat de NewsIn. Celelalte tari averizate au fost Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Slovacia si Ungaria.

Avertismentele se refera la emisiile excedentare de particule minuscule in suspensie cunoscute sub numele de PM 10. In conformitate cu legislatia UE, trebuiau atinse anumite limite pana in anul 2005, se mai arata in comunicat, respectiv o concentratie anuala (40 μg/mc) si o concentratie zilnica (50 μg/mc) ce nu trebuie depasite de mai mult de 35 de ori intr-un an calendaristic.

Romania a fost avertizata ca trebuia sa trimita o notificare pana la sfarsitul lunii martie 2009, insa nu s-a achitat de aceasta obligatie, de aceea, CE a trimis un prim avertisment scris.

Numeroase state membre au solicitat o extindere a termenului pentru atingerea standardului PM 10 pana in iunie 2011, iar tarilor care au demonstrat ca fac eforturi in vederea respectarii acestui standard li s-au acordat unele prelungiri. Statele membre trebuie sa demonstreze ca au inregistrat progrese in vederea respectarii standardelor pana la termenul limita prelungit si ca pun in aplicare un plan privind cu actiuni de reducere a emisiilor relevante pentru fiecare zona de calitate a aerului. CE a precizat ca aceste scrisori de avertisment au fost trimise tarilor unde a constatat intarzieri. Franta a primit in plus o scrisoare separata referitoare la incapacitatea sa de a controla emisiile de dioxid de sulf, dupa primul avertisment primit de la CE in luna iunie.

Particulele in suspensie se gasesc in special in emisiile poluante generate de industrie, transporturi si incalzirea locuintelor. Ele pot cauza astm, pulmonar si moarte prematura.

Comisia poate intenta actiuni in justitie impotriva statelor membre care nu-si respecta obligatiile. Atunci cand considera ca este posibil sa se fi produs o incalcare a legislatiei UE care justifica initierea procedurii pentru incalcarea dreptului comunitar, CE transmite statului membru o scrisoare de (primul avertisment scris), solicitandu-i sa-si prezinte observatiile intr-un anumit termen, de obicei de doua luni. In functie de raspunsul din partea statului membru sau in lipsa unui raspuns, Comisia poate hotari sa-i transmita acestuia un aviz motivat (ultimul avertisment scris), in care enunta clar si definitiv motivele care au condus la concluzia unei incalcari a legislatiei UE si solicita statului membru sa se conformeze intr-o anumita perioada de timp – de regula, doua luni. Daca statul membru nu se conformeaza avizului motivat, CE poate decide sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie. In cazul in care CEJ stabileste ca a avut loc o incalcare a tratatului, statul membru in culpa trebuie sa ia masurile necesare pentru a se conforma.

Conform tratului, Comisia are competenta sa ia masuri impotriva unui stat membru care nu respecta o hotarare a Curtii Europene de Justitie si poate cere CEJ sa sanctioneze financiar statul membru in cauza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea