Financiar

#kiev gaz criza #criza gazelor #privatiza tranzit ucrainean #ucraina rusia gaz #romania rusia gaz

Kievul respinge posibilitatea de a privatiza sistemul de tranzit ucrainean

Nu se va face nicio privatizare a sistemului de tranzit ucrainean, a anuntat, luni, ambasadorul Ucrainei in Federatia Rusa , Konstantin Grisko.

Declaratia lui Grisko vine dupa ce premierul rus Vladimir Putin se declarase interesat ca Rusia sa participe la o astfel de privatizare.

"Nu poate fi vorba de privatizare sau de insusire a sistemului ucrainean de transport al gazului", a declarat Grisko la o conferinta de presa.

El a subliniat ca magistralele gazoductelor vor ramane in proprietatea Ucrainei, iar administratorii acestora vor ramane operatorii ucraineni.

Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia este pregatita sa participe la privatizarea sistemului de tranzit ucrainean pentru gazul rusesc, daca Kievul va fi de acord, potrivit unui interviu acordat pentru postul de german de televiziune ARD, ce va fi difuzat in 14 ianuarie, dar din care au fost difuzate extrase duminica.

Premierul rus a reamintit ca, acum cativa ani, Ucraina, Rusia si Germania au semnat un memorandum de infiintare a unui consortiu, cu atragerea Italiei si a Frantei, "care urma sa inchirieze sistemul de tranzit al Ucrainei". "Dar putem participa si la privatizare, daca Ucraina va fi de acord", a declarat Putin.

Insa in Ucraina, "sistemul de tranzit este considerat patrimoniu national si nu este suspus privatizarii", a subliniat el. In context, Putin a propus UE sa acorde un credit Ucrainei, in cazul in care economia ucraineana nu dispune de resurse, anunta RIA Novosti.

"In cazul in care nu ajung resursele, dati-le un credit", a indemnat Putin in interviul acordat postului TV german ARD. El a reamintit in context ca Rusia a acordat un credit Belarusului de doua miliarde de dolari.

Rusia aplica preturi preferentiale pentru gaz in cazul Belarusului, dar nu in cazul Ucrainei, pentru ca Moscova si Minskul construiesc relatii de stat unional, iar Gazprom detine 50% din sistemul de tranzit belarus, declara joia trecuta premierul rus Vladimir Putin la o intalnire cu presa straina . 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea