Financiar

#inflatie #rata anuala #temperare #ins

Inflatia se tempereaza la 5,95% in mai

Rata anuala a inflatiei a atins nivelul minim al ultimelor 21 de luni in mai coborand la 5,95% de la 6,45% in aprilie, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica. Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din august 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 4,96%.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca, fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in mai cu 0,01%. Preturile marfurilor alimentare au scazut cu 0,05%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,03%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,11%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in mai la fructe proaspete (2,31%), legume (2,02%)  si miere de albine (1,25%), insa cele mai multe produse alimentare s-au scumpit nesemnificativ sau s-au ieftinit, potrivit INS.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, pretul la autoturisme si piese de schimb a continuat sa scada in mai, cu 0,26%, gazele s-au ieftinit cu 2,57%, iar energia electrica cu 0,89%. La servicii, chiriile au scazut, in medie, cu 0,22% in mai, dar au urcat cu 2,77% de la inceputul acestui an.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea