Financiar

#servicii #industrie #pib

Industria si serviciile, principalele vinovate pentru scaderea PIB

Industria si serviciile au avut un aport de 70%, respectiv 5,3% la scaderea Produsului Intern Brut din primul semestru al lui 2009, de 7,6%, arata datele Institutului National de Statistica. In acelasi timp, agricultura si constructiile au avut un aport mai redus, de doar 11,8% din total.

Ponderea cea mai mare la scaderea PIB au avut-o serviciile - 2,9% din total, care au fost urmate de industrie, cu o pondere de 2,4%. O greutate semnificativa au avut-o si impozitele nete pe produs - 1,4 puncte procentuale. Cele mai mici contributii la scaderea PIB au venit din partea agriculturii si constructiilor - 0,3%, respectiv 0,6%.

Daca ne uitam la utilizarea PIB, vom observa ca o contributie importanta la scaderea produsului au avut-o consumul final al gospodariilor din Romania (contributie de 9,7%) si formarea bruta de capital fix (contributie de 4,8%). Consumul final al gospodariilor a scazut in primul semestru din cauza diminuarii volumului de marfuri vandute prin comertul cu amanuntul cu 18,4% si a volumului serviciilor de piata prestate populatiei, care a scazut cu 13,4%.

In ceea ce priveste formarea bruta de capital fix, care a scazut in primele sase luni cu 16,4%, aceasta a fost influentata negativ de diminuarea investitiilor, componenta principala a acestui agregat . Astfel, investitiile in constructii noi au scazut cu 3,2%, iar cele in utilaje, inclusiv mijloace de transport , au inregistrat un declin de 33,5% comparativ cu perioada similara din 2008.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea