Financiar

#educatie financiara #buget #economii

De ce trebuie sa economisesti si sa iti faci un buget personal

Multi oameni nu stiu ca trebuie sa economiseasca si sa isi faca un buget, si chiar daca isi dau seama, nu stiu cum sa o faca, este de parere John Bell, seful diviziei de retail a RBS Romania . Acest lucru se intampla pentru ca oamenii nu s-au gandit niciodata la importanta unei "sanatati financiare" si nici sistemul educational nu i-a invatat sa fie atenti cu banii lor.

"Veti fi surprinsi cati oameni nu stiu ce pot face pentru a economisi, si ma refer aici la lucruri cat se poate de normale - sa nu lasi apa sa curga cand te speli pe dinti, sa stingi lumina, sa opresti caldura... Acestea sunt niste ponturi foarte folositoare, pe care insa oamenii le-au neglijat ani de zile sau despre care sistemul educational nu a vorbit", spune Bell.

Acesta adauga ca o alta mentalitate gresita a populatiei, inainte de criza, a fost aceea de a crede ca economia se va afla intr-o continua crestere si ca veniturile lor nu vor avea de suferit.

"Avem clienti care sunt in situatii foarte dificile pentru ca nu au inteles ca trebuie sa bugeteze. Au crezut ca va fi o crestere continua, ca economia va continua sa se dezvolte, insa lucrurile nu functioneaza asa."

Educatia financiara, inca din adolescenta

Seful diviziei de retail de la RBS crede ca educatia financiara trebuie sa inceapa devreme, pentru ca un tanar care invata sa fie responsabil cu banii nu va avea probleme mai tarziu.

"Copiii si adolescentii trebuie sa invete valoarea muncii, a banilor castigati si a constituirii unui mic buget. Daca incepi devreme, nu ajungi in situatia in care ai 23 de ani, ai o slujba si iti cheltuiesti toti banii. Un adolescent care incepe sa economiseasca de azi, cate 10 euro pe luna, pana la 60 de ani, nu va avea probleme cu niciun sistem de pensii din nicio tara."

RBS Romania a lansat de curand un astfel de program de educatie financiara , care este gratuit si se adreseaza atat tinerilor, cat si adultilor care vor sa invete cum sa-si gestioneze banii. 

"Programul iti explica ce inseamna sa ai un buget personal si sa ti-l administrezi de-a lungul timpului - daca ar trebui sa-ti cresti veniturile, daca sunt cheltuieli pe care ai putea sa le reduci, daca ai sau n-ai economii, care este gradul tau de indatorare si cum poti sa-l reduci, pentru a avea o situatie financiara sustenabila in timp. Practic, este un fel de analiza financiara - asa cum te duci la doctor sa-ti analizezi sanatatea, asa MoneySense te ajuta sa-ti analizezi echilibrul din punct de vedere financiar", spune Georgeta Bora, Sustainable Development Coordinator RBS Romania.

Bora adauga ca se asteapta ca la program sa apeleze atat oameni care au probleme cu banii si vor sa afle cum pot scapa de ele, cat si persoane care nu inteleg foarte bine ce presupun produsele bancare, cum functioneaza taxele, comisioanele si asa mai departe.

Citeste si:

Cum sa-ti limitezi micile cheltuieli lunare

20 de sfaturi financiare pentru tinerii pana in 30 de ani

Sase scuze inutile pe care le invocam pentru a nu economisi

Cum poti economisi in mod creativ

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea