Financiar

#crestere economica #imbatranire #criza economica

Criza si imbatranirea populatiei, frane in calea economiei, pe termen mediu

 

Cresterea economica din Romania va fi afectata, pe termen mediu , atat de efectele crizei - investitii mai scazute, presiuni pe piata de credit si cresterea somajului, cat si de impactul imbatranirii populatiei si al sustenabilitatii finantelor publice, apreciaza Comisia Europeana.

"Cresterea potentiala va reveni de la un punct de plecare mai scazut. In plus, criza ar putea afecta cresterea economica potentiala pe termen mediu prin investitii mai scazute, constrangeri asupra disponibilitatii creditului si cresterea somajului structural.

Pe deasupra, impactul crizei va coincide cu efectele negative ale imbatranirii demografice si ale sustenabilitatii finantelor publice", se arata intr-un raport al CE, citat de Mediafax, care analizeaza Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012 si prezinta recomandari in vederea relansarii cresterii economice si reducerii dezechilibrelor fiscale.

In acest context, va fi esential ca Guvernul sa accelereze ritmul implementarii reformelor structurale, cu scopul de a sustine potentialul de crestere economica , care va consolida la randul sau sustenabilitatea sistemului finantelor publice, conform Comisiei.

Astfel, este important pentru Romania sa implementeze reforma sistemului de pensii, dar si reformele de guvernanta fiscala si reformele structurale cuprinse in programul de echilibrare a balantei de plati convenit cu Comisia Europeana.

In plus, Romania ar trebui sa ia masuri concrete pentru accelerarea abosrbtiei fondurilor structurale de la UE, deoarece acestea vor permite cresterea investitiilor in motoare de crestere economica pe termen lung fara amenintarea tintelor de deficit bugetar .

Economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%.

Pentru acest an, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3%. Avansul ar urma sa ajunga la 3,7% in 2012. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Experti It

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: 8 functii ignorate ale smartphone-ului care iti imbunatatesc considerabil viata

Experti It

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Tendinte ale tehnologiei in 2014

Experti It

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare