Financiar

#guvern #impozit forfetar #firme #companii

Ce firme iarta Guvernul de la plata impozitului forfetar

Societatile de tip start-up, companiile care aleg sa suspende legal activitatea, precum si cele care devin active din punct de vedere legal in 2009, nu vor fi taxate de introducerea impozitului minim, a declarat marti ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita , in cadrul unei conferintei despre efectele introducerii acestei taxe forfetare. In rest, celelalte intreprinderi nu vor fi scutite de la plata impozitarii minime, acestea avand "calitatea de a se adapta la mediul economic si nu a guvernantilor", a spus Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Toate celelalte firme sunt obligate sa se conformeze la plata taxei forfetare, fiind deja "pregatiti sa numaram victimele", a spus Saramet.

Nu salvarea firmelor este prioritara, ci dezvoltarea lor

"IMM-urile au o capacitate de supravietuire de tip pisica cu noua vieti - calitatea lor de a se adapta la mediul economic si nu a guvernantilor. Trebuie sa ne axam pe dezvoltarea lor si nu pe salvarea lor", a continuat Saramet.

Astfel, firmele care activeaza timp de trei luni sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar, daca perioada in care activeaza se desfasoara dupa data de 1 mai, au explicat acestia.

Impozitul nu se plateste retroactiv

De asemenea, in cazul in care firma a activat o luna inainte de 1 mai 2009 si doua luni dupa aceasta data, societatatea va plati impozit minim numai pentru cele doua luni, respingand astfel varianta platii retroactive a taxei forfetare, a precizat Cosmin Coman, secretar de stat in cadrul Ministerului de Finante.

Ordonanta de urgenta aprobata recent de Guvern stabileste ca firmele vor plati de la 1 mai un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei, adica aproximativ 500 euro, daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei, circa 10.000 euro, pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Patronatul Roman declarase ca 40.000 de firme mici vor fi afectate serios de introducerea impozitului forfetar, iar cei care nu isi vor inchide afacerea vor gasi modalitati de a declara venituri mai mici.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea