Financiar

#economii #financiar #credit #buget

4 sfaturi financiare utile pentru 2024

 

Anul care se apropie cu pasi repezi aduce cu el, din punct de vedere financiar, destul de multa instabilitate. De luni bune se discuta deja despre recesiune, la nivelul intregului continent, astfel incat, iti recomandam, ca rezolutiile pentru 2024 sa includa si un echilibru financiar in familia ta.

 

Incertitudinea economica la nivel global, din ultimele luni, si-a pus amprenta pe vietile tuturor. Indiferent de nivelul de salarizare, cresterea accentuata a preturilor ne-a obligat sa fim ceva mai atenti la bugetul nostru. Daca si pentru tine aceasta este una din prioritatile anului viitor, iata cateva sfaturi utile:

1. Bugetarea

Se pare ca neatentia ne costa cu adevarat, scump, la propriu si la figurat. Daca acorzi o grija mai mare bugetului tau alocat cumparaturilor saptamanale, poti economisi, in timp, sume consistente de bani. Cea mai simpla modalitate de a face asta este sa stabilesti un buget fix pentru cosul saptamanal de cumparaturi, de la care sa nu te abati. Deseori, avem tendinta de a cumpara produse de care nu avem cu adevarat nevoie, doar pentru ca le observam la raft sau fac parte din oferte speciale.

De asemenea, poti opta pentru firme mai ieftine sau sa urmaresti ofertele saptamanale ale fiecarui magazin, alegand sa cumperi produse cu pretul cel mai mic.

2. Achitarea datoriilor

Rata dobanzilor a crescut semnificativ in ultima perioada. Acest lucru face ca imprumuturile pe termen lung sa aiba un nivel mai mare de risc. De aceea, specialistii in finante ne recomanda ca in anul ce vine sa evitam creditele pe termen lung. Ideala ar fi chiar achitarea datoriilor existente, fie ca este vorba despre un card de cumparaturi, fie despre un imprumut de nevoi personale.

Insa, acest lucru nu este posibil pentru oricine. Pentru cei care au o situatie financiara precara, in caz de nevoie, este indicat un credit pe termen scurt, precum un credit pana la salariu.

3. Grija pentru economii

Chiar daca in cele mai multe luni finantele personale nu sunt suficiente pentru acoperirea tuturor obligatiilor, nu uita ca fiecare banut conteaza. Incearca sa pui deoparte, lunar, o suma cat de mica, pentru a-ti constitui un fond de economii. Acest obicei te va ajuta sa dezvolti o obisnuinta sanatoasa si, in timp, atunci cand situatia financiara va fi mai buna, suma depusa lunar in fondul de economii va fi mai mare.

Ideal este sa ai un fond de economii pentru situatii de urgenta, de minimum 3 salarii. Astfel, in cazul unei concedieri neprevazute sau al unei probleme majore costisitoare, vei putea depasi perioada grea cu mai putin efort.

4. Obtine securitatea financiara

Dana Peterson, economist-sef la una din cele mai mari organizatii nonprofit ale oamenilor de afaceri, a declarat in cadrul evenimentului Your Money de la CNBC, ca in prima parte a anului urmator exista un risc mare de recesiune. Desi situatia economica nu este una critica si se asteapta ca posibila recesiune sa se incheie chiar in a doua jumatate a anului 2024, specialistii in finante recomanda sa acordam mai multa atentie acestui aspect.

Scopul final este ca in anul ce vine sa ai destui bani pentru ca tu si familia ta sa puteti trai confortabil. Deoarece siguranta trebuie sa fie mereu pe primul loc, ai putea lua in calcul si incheierea unor asigurari facultative. Fie ca este vorba despre o asigurare privata de sanatate, fie despre o asigurare de viata, acestea iti pot oferi linistea in cazul unor evenimente neprevazute.

Desi poate parea dificil, gandeste-te ca fiecare efort facut in acest sens si fiecare realizare, oricat de mica ar parea, te va duce mai aproape de independenta financiara pe care ti-o doresti.

Cu o atentie desavarsita acordata cheltuielilor si cu obiectivele personale mereu in minte, anul 2024, desi se anunta a fi unul dificil din punct de vedere financiar, poate fi momentul in care iei cele mai bune decizii si iti construiesti viata pe care ti-o doresti.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea