Activitati pentru copii

#activitate fizica #copii #sport

De ce este activitatea fizica importanta pentru dezvoltarea copilului

Activitatea fizica ar trebui sa fie o parte esentiala a zilei fiecarui copil. Cei mai multi dintre parinti se gandesc ca activitatea fizica se rezuma la exercitii fizice sau participarea la programe de antrenament. Desigur, exercitiul fizic este un tip de activitate fizica, dar nu singurul. Pe masura ce copiii devin din ce in ce mai interesati de smartphone-uri, jocuri video si emisiuni de streaming, ei devin sedentari, ceea ce pe termen lung poate afecta sanatatea generala.

Activitatea fizica pentru copii inseamna mai mult decat exercitii. A fi activ din punct de vedere fizic reprezinta o componenta majora a cresterii si dezvoltarii unui copil.

Asadar, iata de ce este activitatea fizica atat de importanta pentru dezvoltarea unui copil.

Cum influenteaza activitatea fizica dezvoltarea copiilor

Activitatea fizica este vitala pentru dezvoltarea unui copil, deoarece nu dezvolta doar corpul. Jocul, alergatul, sariturile, sportul, dansul, mersul pe trotinete pentru copii sau pe role si toate formele de exercitii fizice joaca un rol in bunastarea fizica, mentala si emotionala a copilului.

Beneficiile activitatii fizice:

  • mentine corpul puternic si sanatos si poate imbunatati sanatatea mintala prin diminuarea simptomelor de anxietate, durere si singuratate;
  • poate imbunatati concentrarea, performanta scolara, somnul si nivelul de energie;
  • copiii care participa la o activitate fizica regulata se bucura de relatii imbunatatite si de o imagine corporala armonioasa;
  • ajuta copilul sa se dezvolte pe mai multe planuri. Nu numai ca ii ajuta sa-si mentina sanatatea fizica, dar contribuie si la imbunatatirea functiei creierului si a bunastarii emotionale.

Beneficiile activitatii fizice pentru sanatatea copiilor

Activitatea fizica regulata ajuta la dezvoltarea abilitatilor fundamentale de miscare ale copilului. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase, activitatea fizica poate contribui la formarea oaselor, muschilor si mentine inima si plamanii sanatosi.

In timp ce orice activitate fizica este buna, miscarea la o intensitate moderata spre mare, adica acel tip de activitate care te face sa respiri un pic mai greu si sa transpiri este legata de si mai multe beneficii pentru sanatate.

Beneficiile activitatii fizice pentru functia cerebrala

Activitatea fizica joaca un rol important in dezvoltarea creierului si in sustinerea functiilor mentale esentiale.

Exercitiile fizice contribuie la imbunatatirea abilitatilor motorii, cum ar fi coordonarea mana-ochi, la o mai buna gandire si rezolvare a problemelor, la abilitati de atentie mai puternice si la o mai buna capacitate de invatare.

Nu este surprinzator faptul ca toate acestea se combina pentru a contribui la performantele scolare ale copilului. Chiar si simplul act de a se juca afara cu prietenii poate fi asociat cu performante mai bune ale copiilor la teste si teme.

Beneficiile activitatii fizice pentru sanatatea emotionala si mentala

Daca copilul tau are simptome de anxietate, activitatea fizica poate fi ultimul lucru la care se gandeste. Cu toate acestea, activitatea fizica poate ajuta la mentinerea bunastarii mentale. Substantele chimice din creier, cunoscute sub numele de endorfine, sunt eliberate de creier in timpul activitatii fizice si ajuta la imbunatatirea starii de spirit, a nivelului de energie si chiar a somnului.

Impreuna, aceste efecte pozitive ajuta la imbunatatirea increderii in sine, ceea ce poate ameliora semnificativ starile de anxietate. Copiii care sunt activi in fiecare zi au, de asemenea, un somn mai bun.

Activitatea fizica focusata pe distractie

Atunci cand te gandesti ce activitate fizica este potrivita pentru bebelusi, copii mici si prescolari, concentreaza-te pe activitati distractive.

Daca celor mici le face placere sa desfasoare o anumita activitate, este probabil sa-si doreasca sa o desfasoare cat mai des. Activitatile fizice care le fac placere copiilor le vor creste increderea in ei si abilitatile motrice.

Chiar si bebelusilor le place sa se intinda si sa se joace. O patura mare intinsa pe podea sau pe iarba afara poate fi un loc sigur, curat si primitor pentru ca bebelusii sa exerseze ridicarea capului.

Acest lucru ii ajuta sa isi dezvolte muschi puternici. 30 de minute de stat pe burtica repartizate pe parcursul zilei sunt recomandate pentru buna dezvoltare a bebelusului.

Copiii mici si prescolarii au nevoie de mult timp liber si spatiu pentru a alerga si a se juca. Terenurile de joaca de la scoala, salile de sport, parcurile de aventura, plaja, toate sunt locuri excelente pentru copiii de aceasta varsta.

Iata cateva idei pentru a mentine activitatea fizica distractiva:

  • Foloseste mingi mari si moi pentru a antrena prinderea, lovirea, sariturile si loviturile cu piciorul;
  • Inventeaza jocuri care implica diferite tipuri de miscare. De exemplu, poti stabili impreuna cu copilul reguli precum urmarirea de indicii si semne, puteti stabili ca el sa mearga, sa alerge sau sa se deplaseze de-a lungul liniilor de creta, sa adune scoici si sa sara peste balti sau crapaturi in pamant;
  • Canta diferite tipuri de muzica sau produ sunete cu vocea sau cu instrumente. Acest lucru poate incuraja dansul si un simt al ritmului;
  • Inventeaza impreuna cu copilul plimbari si alergari. Ati putea juca jocuri de ghicit animalul, in care alergi ca o maimuta, sari ca un iepuras, bati din aripi ca o pasare si asa mai departe.
  • Cand copilul este pregatit, lasa-l sa incerce sa invete sa mearga pe bicicleta, trotineta sau tricicleta - sub supravegherea ta, bineinteles. De asemenea, copilul s-ar putea sa se bucure sa se joace cu jucarii de impins, cum ar fi camioane, carucioare de papusi si masini de tuns iarba de jucarie.
  • Lasa uneori masina acasa si mergeti pe jos in locuri locale precum biblioteca, parc sau magazine. Daca te simti aventuros, ai putea merge chiar si fara carucior.

In concluzie, exercitiile fizice il ajuta pe copil sa dezvolte muschi si oase mai puternice, actionand ca un stimulent la care organismul se adapteaza. Dezvoltarea unei baze fizice bune de la o varsta frageda include o masa si o densitate osoasa sanatoasa si contribuie la sanatatea emotionala a copilului.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau