Activitati pentru copii

# competente de literatie #competente #copii

De ce sunt importante competentele de literatie si cum pot fi exersate?

In epoca moderna, performanta profesionala si sociala, dar si satisfactiile personale nu tin doar de acumularea unor anumite abilitati specifice unui domeniu, ci si de dezvoltarea unor competente utile in orice context. Un exemplu concludent sunt competentele de literatie. In ultimii ani, specialistii in stiintele educatiei au ajuns la concluzia ca impactul acestora asupra parcursului unei persoane este semnificativ. Copiii cu competente de literatie dezvoltate au un potential mai mare de evolutie, atat la varsta scolara, cat si mai tarziu. Sunt putine domeniile in care literatia nu este utila, de aceea trebuie sa intelegem importanta ei si sa stim cum o putem exersa.

Ce este literatia

Desi termenul te poate trimite cu gandul la intelegerea literelor, literatia nu se rezuma la abilitatea de a citi si scrie. Spre deosebire de alfabetizare, literatia tine de capacitatea de a relationa cu un text. Exista teste de literatie pentru clasele I-VIII care masoara competentele de relationare cu un text din perspectiva tuturor aspectelor relevante: intelegere, selectare, interpretare si utilizare. O persoana cu competente de literatie este capabila sa utilizeze un text la prima vedere pentru a rezolva niste sarcini date, dar si ca sa formeze alt text si sa emita si argumenteze opinii.

De ce sunt importante competentele de literatie

Imbunatatesc rezultatele scolare

Un copil care este capabil sa utilizeze un text fara dificultati va invata mult mai repede, indiferent de materie. El are sanse sa inteleaga usor sarcinile de lucru si sa le rezolve corect. Atinge obiectivele de invatare si poate deprinde abilitatile solicitate de curriculum si programa. Rezultatele scolare vor fi pe masura, astfel ca, pe termen lung, copilul are sansa de a ajunge la centre educationale de prestigiu.

Ajuta in cariera

Poate ca traim intr-o lume a imaginilor, dar textul scris este esential pentru dezvoltarea profesionala. Competentele de literatie asigura invatare rapida la locul de munca, adaptare la diverse situatii si comunicare eficienta cu colegii si clientii. Pe o piata a muncii competitiva, este foarte important sa fii capabil sa relationezi cu un text rapid si eficient.

Ajuta la prevenirea manipularii

O persoana care este capabila sa intepreteze un text si sa emita judecati pe baza informatiilor, tonului sau stilului este mai putin vulnerabila la manipulare si fraude. In lumea digitala, oamenii sunt tinte sigure pentru manipulare daca nu stiu sa inteleaga un text in profunzime.

Cum poti exersa competentele de literatie

Citeste

Lectura este o unealta buna pentru exersarea si imbunatatirea competentelor de literatie. Cartile trebuie sa fie adecvate nivelului de dezvoltare mentala si intelectuala a persoanei. Sunt utile si cartile cu cerinte sau jocuri la final, pentru ca stimuleaza lectura activa. Se recomanda citirea de texte in print, fie ca este vorba de volume sau reviste. Cand citesti in mediul digital, tentatia de a arunca un ochi pe alte aplicatii sau programe este mare.

Rezolva teste de literatie online

Testele de literatie online sunt usor de accesat si adaptate oricarui nivel scolar. In plus, sunt realizate de specialisti, cu itemi calibrati in functie de esantioane de elevi reprezentative pentru fiecare nivel. Testele sunt obiective si ofera un raport detaliat despre competentele de literatie ale elevului. In plus, indica si deficientele si lacunele, astfel incat persoana care se testeaza sa stie pe ce trebuie sa se concentreze pentru a-si imbunatati competentele.

Scrie

Scrisul ajuta la organizarea informatiei si imbunatatirea exprimarii, dar antreneaza si abilitatea de a intelege un text. Cand scrii, trebuie sa reevaluezi constant ce lasi in urma pe foaie sau pe ecranul device-ului. De aceea, este important sa scrii des texte organizate, fie ca e vorba de pagini de jurnal sau recenzii de filme ori carti.

Competentele de literatie sunt esentiale pentru dezvoltarea unei persoane. Exersarea lor prin metodele prezentate te ajuta sa le imbunatatesti.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau