Dieta si nutritie

#vitamina c #vitamine #imunitate #alimente

Vitamine esentiale pentru organism si alimentele in care le gasesti

Organismul uman are nevoie de o serie de vitamine pentru a functiona corect. Chiar daca in farmacii se gasesc numeroase suplimente alimentare care completeaza aportul zilnic de vitamine esentiale, medicii recomanda mai degraba consumul de alimente care le contin.

Descopera mai jos care sunt cele mai importante vitamine si alimentele in care le gasesti!

Vitamina A

Vitamina A joaca un rol esential pentru sistemul imunitar si este importanta si pentru sanatatea ochilor. Ajuta retina, cornea si membranele ochilor sa functioneze corect.

Unde o gasesti: Cele mai mari concentratii de vitamina A se gasesc in cartofii dulci. Un singur cartof ofera 28.000 UI (unitati internationale) de vitamina A, peste 500% din doza zilnica recomandata. Ficatul de vita, spanacul, pestele, laptele, ouale si morcovii sunt alte surse importante.



Vitamina B6

Vitamina B6 stimuleaza functiile metabolice ale organismului, ajuta la sintetizarea alimentelor si la formarea de hemoglobina. In plus, echilibreaza nivelul de zahar din sange si ajuta la productia de anticorpi.

Unde o gasesti: Pestele, ficatul de vita si carnea de pui sunt surse importante de vitamina B6. Pentru vegetarieni, nautul si fasolea sunt surse de incredere.

Vitamina B12

Vitamina B12 este vitala pentru functionarea corecta a sistemului nervos si pentru formarea ADN-ului si a celulelor rosii. Tine la distanta anemia, o afectiune a sangelui care cauzeaza oboseala si slabiciune fizica.

Unde o gasesti: Scoicile gatite sunt alimentele care contin cea mai mare cantitate de vitamina B12, peste 1.400% din doza zilnica recomandata. Vitamina B12 se mai gaseste si in pastrav, somon, ton si cereale fortificate.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic, care ajuta la functionarea corecta a proceselor metabolice si la sintetizarea neurotransmitatorilor.

Unde o gasesti: Ardeii rosii contin cea mai mare cantitate de vitamina C, aproape dublu fata de citrice. Alte surse importante de vitamina C sunt kiwi, broccoli, pepene si varza de Bruxelles.

Vitamina D

Vitamina D, care este generata de organism la expunerea la soare, ajuta la buna absorbtie a calciului si la dezvoltarea masei osoase. Este importanta si pentru intarirea imunitatii si reducerea inflamatiilor.



Unde se gaseste: Somonul, macroul si tonul sunt cele mai bune surse de vitamina D, care poate fi gasita si in laptele, sucul de portocala si cerealele fortificate.

 
Sursa foto: //health.yahoo.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare