5 alimente bogate in Vitamina D pe care sa le consumi frecvent
Somon
Desi intr-o mica masura, putem obtine vitamina D si prin alimente. In special, il gasim in pestii grasi, cum ar fi somonul.
Ulei de ficat de peste
Uleiul din ficat de cod este renumit pentru bogatia sa in grasimi polinesaturate (in special omega-3) asociate cu proprietati analgezice, antiinflamatorii si anticoagulante. De asemenea, contine o cantitate buna de vitamina D.
Galbenus de ou
Galbenusul de ou este o sursa de vitamine si minerale, contine toate grasimile si colesterolul din oul intreg si aproximativ jumatate din proteine. Galbenusul este a doua cea mai mare sursa alimentara de vitamina D, dupa peste.
Ciuperci
Ciupercile pot fi o sursa relevanta de vitamina D. Cu toate acestea, nu toate ciupercile contin aceeasi cantitate de vitamina D. Printre exemple se numara porcini, morel, chanterelle si chanterelle; prataiolo (cunoscut si sub numele de champignon sau Portobello) nu este neglijabil, dar nici deosebit de bogat.
Alge
S-a demonstrat ca unele macroalge, cum ar fi alga bruna Sargassum multicum, pot contine, de asemenea, cantitati mari de vitamina D (90 μg/100 g). Cu toate acestea, macroalgele consumate pe scara larga nu sunt considerate o sursa satisfacatoare de vitamina D.