Dieta si nutritie

#alimente vitamina d #vitamina d

Vitamina D, extrem de importanta pentru organism. 5 alimente bogate in Vitamina D pe care sa le consumi frecvent

Ce alimente contin vitamina D? Vitaminele, ca si mineralele, sunt asa-numiti "micronutrienti" care formeaza un fel de "panza de paianjen" in corpul nostru si contribuie la buna functionare a tuturor organelor. Vitaminele, in special, sunt catalizatori si ajuta diferitele parti ale corpului sa functioneze mai bine. Din punct de vedere energetic, exista mai multe vitamine yin (cele hidrosolubile, de exemplu B si C) si mai multe vitamine yang (cele liposolubile, de exemplu A, D, E si K).

 

5 alimente bogate in Vitamina D pe care sa le consumi frecvent

Somon

Desi intr-o mica masura, putem obtine vitamina D si prin alimente. In special, il gasim in pestii grasi, cum ar fi somonul.

Ulei de ficat de peste

Uleiul din ficat de cod este renumit pentru bogatia sa in grasimi polinesaturate (in special omega-3) asociate cu proprietati analgezice, antiinflamatorii si anticoagulante. De asemenea, contine o cantitate buna de vitamina D.

Galbenus de ou

Galbenusul de ou este o sursa de vitamine si minerale, contine toate grasimile si colesterolul din oul intreg si aproximativ jumatate din proteine. Galbenusul este a doua cea mai mare sursa alimentara de vitamina D, dupa peste.

Ciuperci

Ciupercile pot fi o sursa relevanta de vitamina D. Cu toate acestea, nu toate ciupercile contin aceeasi cantitate de vitamina D. Printre exemple se numara porcini, morel, chanterelle si chanterelle; prataiolo (cunoscut si sub numele de champignon sau Portobello) nu este neglijabil, dar nici deosebit de bogat.

Alge

S-a demonstrat ca unele macroalge, cum ar fi alga bruna Sargassum multicum, pot contine, de asemenea, cantitati mari de vitamina D (90 μg/100 g). Cu toate acestea, macroalgele consumate pe scara larga nu sunt considerate o sursa satisfacatoare de vitamina D.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare