Mihaela Bilic, despre ce putem sa facem daca am exagerat cu mancarea
La final de saptamana, meniul nostru este mult mai generos. In acest fel, putem sa ne abatem de la dieta sanatoasa pe care o avem, insa acest lucru nu este o tragedie daca tinem cont de anumite strategii, conform nutritionistului.
“Ce facem dupa o masa copioasa?
Vine weekendul si odata cu el apar tentatiile alimentare: mancaruri satioase, produse de fast-food sau dulciuri. Cu siguranta meniul de la sfarsit de saptamana este mai generos, indiferent ca suntem acasa sau in deplasare. Ce facem daca am exagerat cu mancarea? Ce masuri luam ca sa nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg in plus pe cantar?
Abaterile de la dieta echilibrata si sanatoasa pe care o aveti in mod obisnuit nu sunt o tragedie. Daca tineti cont de urmatoarele strategii:
Varianta nr. 1: platiti-va datoria cat mai rapid!
Organismul isi stabileste echilibrul metabolic pe o perioada de 4-5 zile, nu ne ingrasam dintr-o masa si nu slabim daca sarim peste o masa. Nu conteaza daca intr-o zi ati mancat mai mult, important este ce aport caloric mediu ati realizat intr-o saptamana.
Daca azi ati cheltuit un “buget” de calorii dublu, maine va trebui sa faceti foamea… ca sa va platiti datoria🤑 Masa de sarbatoare cu 3 feluri de mancare si desert? A doua zi doar apa si cafea ca sa ajutati digestia, iar la pranz o ciorba sau un iaurt. In felul acesta festinul de seara se repartizeaza pe 3 mese si ramaneti in bugetul caloric autorizat.
Varianta nr. 2: strangeti “bani albi” pentru zile negre!
In nutritie se numeste apetit previzional si inseamna sa mananci mai putin in zilele premergatoare unui ospat. Stiti ca urmeaza o petrecere sau un rasfat culinar? Atunci economisiti calorii in vederea acestui eveniment. Cu o zi-doua inainte mancati doar supe, salate si produse lactate, aportul redus de calorii din timpul saptamanii va permite sa o faceti lata in weekend.
Varianta nr. 3: treceti excesul alimentar la capitolul “exceptie” si reveniti la dieta voastra obisnuita!
Alimentatia nu trebuie sa fie perfecta in fiecare zi a vietii noastre, este important sa facem lucrurile corect in 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea!
Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, conteaza ce mancam in mod obisnuit, nu ce facem in mod exceptional. Dulciurile, fastfood-ul, prajelile, alimentele semipreparate si ultraprocesate se mananca rar. Daca faceti din ele un obicei, sigur apar si problemele!”, a zis ea, pe Facebook.