Dieta si nutritie

#alegere gustare potrivita # bucura-te de moment #gusta cu atentie

Peste 9.000 de liceeni au invatat sa aleaga gustarea potrivita, sa citeasca etichetele alimentelor si sa controleze marimea portiilor

In cadrul celei de-a treia editie a programului „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment”, 9.420 de liceeni din clasele X-XI din Bucuresti si judetele Iasi, Cluj si Mures alaturi de 418 de cadre didactice, directori de scoli si inspectori scolari au invatat sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase.

 

Programul este derulat de Asociatia Suta la Suta Romanesc, in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Inspectoratele Scolare Judetene Iasi, Cluj si Mures, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) si este sustinut de compania Mondelēz International.

In cadrul programului, elevii, alaturi de diriginti si directorii liceelor, au participat la workshop-uri pe teme de nutritie, organizare, planificare si comunicare, sustinute de o echipa de specialisti. Elevii au invatat sa aleaga gustarea potrivita, constient, sa citeasca etichetele alimentelor si sa controleze marimea portiilor. De asemenea nutritionistul a adus in atentia participantilor, faptul ca o nutritie corecta ajuta la prevenirea bolilor, imbunatateste calitatea vietii si joaca un rol extrem de important in combaterea bolilor cronice precum obezitatea, anorexia sau alte boli grave.

„Prin programul „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment", elevii au descoperit cat de multe informatii esentiale le ofera eticheta despre un produs: compozitie, reteta, lista de ingrediente a acestuia. Daca la prima editie 1-2 tineri ne-au spus ca obisnuiau sa citeasca eticheta, azi-mai mult de jumatate din cei prezenti spun „Da, citesc eticheta”. Este un progres semnificativ care demonstreaza inca o data importanta promovarii unei alimentatii sanatoase si a educatiei tinerilor in spiritul acestor obiceiuri benefice pentru sanatatea lor. ANPC ramane un sustinator activ al educarii tinerei generatii in spiritul dezvoltarii unor obiceiuri alimentare sanatoase”, a declarat Horia Constantinescu, Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

 „Cu fiecare editie, programul s-a extins si se bucura din ce in ce mai mult succes in randul liceenilor. Cred in puterea programelor care transforma, iar „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment” este conceput astfel incat sa schimbe perceptii si obiceiuri. Pentru a avea un impact pozitiv, le explicam adolescentilor cum sa isi imbunatateasca obiceiurile legate de mancat, facand legatura dintre mediu si obiceiuri, dintre mancatul constient si activitatea fizica si sanatatea mintala, pentru un stil de viata sanatos”, a declarat Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs Romania, in cadrul Mondelēz International.

Lidia Feher, project lead si initiator al programului „Gusta cu atentie. Bucura-te de moment” considera ca „tinerii sunt atat viitorul, dar si responsabilitatea noastra. Prin acest program, ne dorim ca adolescentii sa fie mai informati, sa aiba acces la educatia pentru nutritie devenind astfel factori de schimbare in familii si in societate”. 

In cadrul primelor doua editii, derulate in perioada 2020–2022, 5.688 de elevi alaturi de 199 de cadre didactice din 30 de licee din Bucuresti si judetele Sibiu, Alba si Brasov au participat la workshop-uri si la intalniri online si au aflat despre mancatul constient si obiceiul de a lua gustari mai sanatoase.

Echipa proiectului, care are un dialog informal si deschis cu elevii de liceu, este formata din Lidia Feher, project lead cu experienta in proiecte de educatie si sociale, Lidia Badila, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs Romania, Mondelēz International si mentor in domeniul Mindful snacking, Florentina Balos-Cioropina, ambasadorul proiectului din partea Asociatiei Suta la Suta Romanesc, comisari ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic specialist in Igiena Scolara, master in Nutritie si Siguranta Alimentara si consilier Metabolic Balance, Madalina Preda, Professional Organizer |Time Management and Productivity Specialist | Speaker, Iulia Avadanii, psiholog, dezvoltare personala pentru tineri, Cornel Mihalache- Formator, Larisa Rusu- Nutritionist,  Anca Ghinea - creator, Cosmin Natanticu si Jean Gavril, guest stars.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare