Dieta si nutritie

#depresie #nuci # beneficii nuci #depresie toamna #astenie de toamna

Nucile lupta impotriva depresiei de toamna

Bogate in acizi grasi omega 3, extrem de benefici pentru sanatatea creierului, nucile sunt alimentele ideale pentru indepartearea stresului si a depresiilor. Sunt benefice si pentru persoanele care sufera de insomnie, oferind un somn odihnitor .

 

Bogate in vitamine si minerale


Nucile sunt bogate in vitaminele A, B, C, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, cupru, acizi grasi omega 3, proteine, fibre si polifenoli. Acidul elagic este un polifenol care se gaseste in numeroase fructe, legume si nuci. Are proprietati anti-cancerigene si antioxidante.
 

Indicate in tratarea depresiei


Nucile si uleiul de nuci contin cantitati importante de acizi grasi omega 3, extrem de benefice pentru buna functionare a creierului care est forma din 60% grasimi.

Majoritatea persoanelor care sufera de depresie au in organism un nivel scazut de omega 3. Astfel, consumul regulat de nuci reduce depresia si instaleaza o stare de liniste.
 

Reduc stresul si oboseala


Consumul regulat de nuci pregateste organismul uman pentru perioadele stresante. Nucile reduc tensiunea arteriala, unul dintre principalii factori declansatori ai stresului.
 

Bune pentru memorie


Combinatia de vitamine B, lecitina, magneziu si acizi grasi omega 3 face la nucile sa fie alimentul perfect pentru creier. Atunci cand ai probleme de concentrare este indicat sa consumi un pumn de nuci.

Polifenolii din nuci, care au proprietati antioxidante, reduc efectele nocive ale radicalilor liberi, prevenind imbatranirea prematura a celulelor creierului. Consumul de nuci imbunatateste memoria si functia cognitiva.

Nucile reduc si riscul declansarii bolii Alzheimer, prin prevenirea formarii de placi de amiloid in creier.
 

Asigura un somn odihnitor


Nucile contin melatonina, un hormon antioxidant, produs in mod natural de organismul uman. Melatonina este extrem de importanta in echilibrarea somnului. Consumul de nuci stimuleaza productia de melatonina, ducand astfel la un somn odihnitor si reducand stresul produs de neodihna.

Nucile sunt importante in special pentru persoanele de peste 40 de ani. Nivelul de melatonina din organism descreste pe masura ce inaintam in varsta.
 

Cum sa le introduci in dieta


Nucile adauga o aroma speciala preparatelor, aducand un plus de vitamine si nutrienti extrem de benefici pentru organismul uman.

Daca ai pofta de o gustare intre mese, renunta la prajituri sau preparate junk food pentru cateva grame de nuci proaspete. De asemenea, in loc de a folosi carne, presara cateva nuci prajite peste salata sau paste.

Dimineata, la micul dejun, poti renunta la bacon si oua prajite , pentru un bol de cereale integrale in care amesteci un pumn de nuci proaspete sau prajite.
 

Cantitatea zilnica recomandata


Nucile contin cantitati mari de grasimi, peste 80%. Chiar daca sunt grasimi benefice organismului, nucile aduc organismului un aport mare de calorii.

Este astfel indicat sa le consumi cu moderatie. In mod normal, nucile trebuie sa fie un substitut pentru grasimile saturale, precum cele din carne, oua si produse lactate .

Cantitatea zilnica recomandata este de 50 de grame de nuci.
 

Precautii


Evita nucile daca esti alergic la aceaste alimente, sau la altele asemanatoare, precum fistic sau migdale. Persoanele cu afectiuni digestive sau operatii intestinale care urmeaza un tratament prescris de medic nu trebuie sa consume nuci.

De asemenea, daca suferi de afectiuni renale sau diabet este indicat sa consulti un medic inainte de a adauga nuci in dieta zilnica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare