Gutuile sunt unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe de toamna . Bogate in vitamine si minerale , stimuleaza apetitul si actioneaza ca un tonic si stimulant pentru intreg organismul. Pot fi consumate in stare naturala, dar si sub forma de sucuri, gemuri si dulceturi.
Gutuile, bogate in vitamine si minerale
Gutuile sunt fructe de toamna, bogate in vitaminele A, B, C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu. Contin cantitati importante de fibre alimentare , benefice pentru digestie.
Gutuile sunt bogate si in pectina, o fibra solubila care controleaza nivelul de colesterol din sange si previne constipatia. Sunt bogate si in antioxidanti, care lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, tinand la distanta cancerul.
Utile in curele de slabire
Gutuile sunt fructe sarace in calorii, sare si grasimi. Au insa un continut ridicat de fibre si vitamina C, fiind benefice pentru un organims sanatos. Gutuile previn constipatia si sunt eficiente in curele de slabire.
De asemenea, gutuile previn si anumite probleme digestive , cauzate de deficienta de fibre din organism. O dieta bogata in fibre este benefica si persoanelor care experimenteaza crampe frecvente.
Recomandate diabeticilor
Datorita continutului ridicat de fibre, gutuile sunt fructe recomandate si diabeticilor, incetinind absorbtia zaharului. Gutuile ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange.
Au proprietati antibacteriene
Datorita cantitatii mari de vitamina C, gutuile sunt benefice in tratarea infectiilor. Ceaiul din seminte de gutui poate fi folosit pentru tratarea mirosului neplacut al gurii, ranilor bucale si arsurilor.
Protejeaza si de afectiunile comune sezonului rece, precum raceala sau gripa.
Benefice pentru digestie
Gutuile sunt utile in tratarea ulcerelor gastrice, constipatiei si diareei. Datorita fibrelor alimentare, gutuile imbunatatesc digestia.
Lupta impotriva cancerului
Gutuile sunt bogate in fenoli, antioxidanti foarte puternici, care lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt principali factori care declanseaza cancerul si imbatranirea prematura.
De asemenea, consumul de gutui ajuta la distrugerea celulor canceroase din organism. Gutuile pot fi consumate atat crude, cat si sub forma de suc.
Bune pentru sanatatea inimii
Gutuile contin cantitati importante de pectina, o fibra alimentara solubila care reduce colesterolul din organism. Protejeaza impotriva arterosclerozei, intarirea arterelor sangvine si a afectiunilor coronariene.
Potasiul din gutui ajuta la scaderea tensiunii arteriale, iar vitamina C protejeza de afectiunile cardiace.
Continutul redus de sare din gutui previne retentia de apa, care este un factor de risc pentru afectiunile cardiace. De asemenea, fierul este util in tratarea anemiei si a altor afectiuni ale sangelui.
Intaresc sistemul imunitar
Vitamina C din gutui stimuleaza sistemul imunitar si are si proprietati antiimbatranire. Tot vitamina C previne distrugerea celulelor si imbunatateste sanatatea gingiilor.
Inlatura oboseala
Gutuile sunt bogate si in cupru, un mineral care reduce oboseala si slabiciunea. De asemenea, cuprul reduce distrugerea tesuturilor, imbunatatesc functionarea glandei tiroide si intareste oasele.