Dieta si nutritie

#gutui #fructe #fructe de toamna # vitamine gutui # gutui toamna

Gutuile, fructele - minune ale toamnei

Gutuile sunt unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe de toamna . Bogate in vitamine si minerale , stimuleaza apetitul si actioneaza ca un tonic si stimulant pentru intreg organismul. Pot fi consumate in stare naturala, dar si sub forma de sucuri, gemuri si dulceturi.

 

Gutuile, bogate in vitamine si minerale


Gutuile sunt fructe de toamna, bogate in vitaminele A, B, C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu. Contin cantitati importante de fibre alimentare , benefice pentru digestie.

Gutuile sunt bogate si in pectina, o fibra solubila care controleaza nivelul de colesterol din sange si previne constipatia. Sunt bogate si in antioxidanti, care lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, tinand la distanta cancerul.
 

Utile in curele de slabire


Gutuile sunt fructe sarace in calorii, sare si grasimi. Au insa un continut ridicat de fibre si vitamina C, fiind benefice pentru un organims sanatos. Gutuile previn constipatia si sunt eficiente in curele de slabire.

De asemenea, gutuile previn si anumite probleme digestive , cauzate de deficienta de fibre din organism. O dieta bogata in fibre este benefica si persoanelor care experimenteaza crampe frecvente.
 

Recomandate diabeticilor


Datorita continutului ridicat de fibre, gutuile sunt fructe recomandate si diabeticilor, incetinind absorbtia zaharului. Gutuile ajuta la echilibrarea nivelului de zahar din sange.
 

Au proprietati antibacteriene


Datorita cantitatii mari de vitamina C, gutuile sunt benefice in tratarea infectiilor. Ceaiul din seminte de gutui poate fi folosit pentru tratarea mirosului neplacut al gurii, ranilor bucale si arsurilor.

Protejeaza si de afectiunile comune sezonului rece, precum raceala sau gripa.
 

Benefice pentru digestie


Gutuile sunt utile in tratarea ulcerelor gastrice, constipatiei si diareei. Datorita fibrelor alimentare, gutuile imbunatatesc digestia.
 

Lupta impotriva cancerului


Gutuile sunt bogate in fenoli, antioxidanti foarte puternici, care lupta impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt principali factori care declanseaza cancerul si imbatranirea prematura.

De asemenea, consumul de gutui ajuta la distrugerea celulor canceroase din organism. Gutuile pot fi consumate atat crude, cat si sub forma de suc.
 

Bune pentru sanatatea inimii


Gutuile contin cantitati importante de pectina, o fibra alimentara solubila care reduce colesterolul din organism. Protejeaza impotriva arterosclerozei, intarirea arterelor sangvine si a afectiunilor coronariene.

Potasiul din gutui ajuta la scaderea tensiunii arteriale, iar vitamina C protejeza de afectiunile cardiace.

Continutul redus de sare din gutui previne retentia de apa, care este un factor de risc pentru afectiunile cardiace. De asemenea, fierul este util in tratarea anemiei si a altor afectiuni ale sangelui.

Intaresc sistemul imunitar

Vitamina C din gutui stimuleaza sistemul imunitar si are si proprietati antiimbatranire. Tot vitamina C previne distrugerea celulelor si imbunatateste sanatatea gingiilor.

 

Inlatura oboseala


Gutuile sunt bogate si in cupru, un mineral care reduce oboseala si slabiciunea. De asemenea, cuprul reduce distrugerea tesuturilor, imbunatatesc functionarea glandei tiroide si intareste oasele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare