Dieta si nutritie

#nutritionisti #organism #grasimi #legume #nutrienti

Motivul pentru care legumele trebuie consumate alaturi de grasimi

Stiai ca legumele trebuie sa fie consumate alaturi de grasimi? Fie ca este vorba de ulei, pentru salate, sau de branza, ori carne, legumele trebuie sa fie insotite de grasimi. Motivul este ca anumiti nutrienti din acestea, nu pot fi sintetizati in corp in lipsa grasimilor, explica nutritionistii.

 

Betacarotenul si licopenul sunt dependenti de grasime

Cu totii stim ca legumele sunt sanatoase. Nu continutul de proteine, glucide si grasimi le fac atat de valoroase, ci continutul de micronutrienti/ fitonutrienti- acele substante benefice si miraculoase, cu nume complicate, care exista doar in plante!

Legumele contin peste 85% apa, urme de proteine si grasimi, un strop de glucide si multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grija, nu exista limita de cantitate, puteti abuza. Cu cat mancam mai multe legume, cu atat mai bine- ideal sa fie cat mai intens si mai diferit colorate!

Pigmentii vegetali care dau culoare legumelor sunt substantele responsabile de efectele benefice asupra sanatatii. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se gaseste in toate legumele de culoare verde inchis, rosu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din rosii, care are un efect de protectie al pielii impotriva actiunii nocive a razelor ultraviolete.

Ce trebuie stiut despre acesti fitonutrienti? Ca sunt liposolubili, adica nu pot fi absorbiti si folositi in organism decat in prezenta grasimii! Asa ca la orice salata de rosii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de branza. La orice tocanita, zacusca sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucatica de carne sau peste care au grasime. Chiar si legumele proaspete, bastonase sau salata, nu se mananca goale, ci cu un pic de dressing/sos sau cateva felii de mezeluri, branzeturi, masline, seminte etc

Natura ne-a facut omnivori tocmai pentru ca trebuie sa mancam putin din toate si sa le combinam pe toate. Iar pigmentii vegetali sunt cea mai buna dovada ca legumele se asociaza de minune si cu produsele vegetale si cu produsele animale. Iar un strop de grasime ne “unge” pe suflet!” a declarat Mihaela Bilic in cadrul unei postari pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului