Dieta si nutritie

#salata de vinete #pericol #sanatate #vinete

Mananci salata de vinete? La ce pericol urias te supui fara sa stii

Salata de vinete este nelipsita vara de pe mesele romanilor.  Preparata cu maionesa sau doar cu ulei, cu ceapa sau fara, salata de vinete este o delicatesa in sezonul estival. Multe persoane o consuma si se bucura de savoarea acesteia. Insa, pe cat este de declicioasa, pe atat poate fi de periculoasa!

 

Iata ce nu ti-a spus nimeni despre salata de vinete si ce trebuie sa stii inainte de a o consuma.

Salata de vinete, periculoasa pentru sanatate

Salata de vinete este periculoasa pentru sanatate. Consumul acesteia trebuie sa fie limitat, iar in unele cazuri evitat complet. Iata care sunt riscurile asociate cu consumul de salata de vinete:

Vinetele contin solanina, un alcaloid toxic pentru organism

Vinetele, la fel ca rosiile, ardeii si cartofii fac parte din familia solanaceelor. Acestea contin o substanta denumita solanina, care este, de fapt, un alcaloid toxic ce are rolul de aparare impotriva insectelor si a fungilor. Aceasta substanta nu se distruge in momentul in care planta este preparata termic. Astfel solanina ajunge in organism, provocand simptome neplacute, cum ar fi greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, febra, transpiratii, ameteli, tulburari de vedere sau chiar convulsii si paralizie, in cazuri extreme.

De asemenea, solanina poate agrava simptomele unor afectiuni biliare sau digestive, poate irita mucoasa stomacului si a intestinelor, provocand arsuri, indigestie sau diaree. De asemenea, solanina poate stimula contractia vezicii biliare si a ductelor biliare, ceea ce poate duce la colici biliare sau la blocarea pietrelor la nivelul cailor biliare.

Solanina se regaseste in special in coaja si in semintele vinetelor, prin urmare este indicat sa indepartezi aceste parti ale plantei cand o gatesti.  

Vinetele, contraindicate in boli inflamatorii

Persoanele care sufera de boli inflamatorii, precum guta, artrita, osteoporoza sau alte boli inflamatorii nu trebuie sa consume salata de vinete sau vinete, decat foarte rar. Asta deoarece vinetele contin o substanta numita purina, care se transforma in acid uric in organism. Acest acid se depune la nivelul articulatiilor provocand rigiditate si durere.  

Salata de vinete, contraindicata persoanelor care sufera de colesterol

Salata de vinete contine maioneza sau ulei in cantitati mari. Din acest motiv este contraindicata persoanelor care sufera de colesterol deoarece poate creste nivelul de trigliceride si de colesterol rau (LDL) in sange.

Aceste perosane pot inlocui maioneza din salata de vinete cu iaurt cu continut mic de grasimi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului