In timp ce multe dintre presupusele sale beneficii, cum ar fi tratarea eficienta a acneei sau a paduchilor din par, au fost demascate cu desavarsire, unele stiinte inca sustin alte contributii ale otetului legate de sanatatea inimii, sanatatea intestinelor si imbunatatirea cognitiei.
Este otetul bun pentru organism?
In timp ce "cercetarile actuale nu sustin utilizarea otetului ca tratament pentru afectiuni medicale", spune Tara Schmidt, dietetician inregistrat principal pentru Mayo Clinic Diet, unele studii sunt promitatoare. Iar otetul contine vitamine, compusi sanatosi si aminoacizi.
Este de remarcat faptul ca multe oteturi au zahar adaugat pentru a contracara gustul acru al lichidului. Acest lucru, combinat cu aciditatea otetului, inseamna ca lichidul poate "eroda smaltul dintilor", avertizeaza Schmidt. Din acest motiv, se recomanda clatirea si periajul dintilor dupa consum.
Care otet este cel mai sanatos?
Desi anumite tipuri specifice de otet au fost folosite pentru diverse studii - de exemplu, otetul de orez a fost folosit pentru a masura efectele otetului asupra cognitiei - nu se considera ca un tip de otet este mai sanatos decat alte soiuri comune.
"Toate tipurile de otet contin acid acetic, care este ingredientul definitoriu al otetului", spun specialistii iar acest ingredient este cel care a fost legat de majoritatea beneficiilor otetului pentru sanatate. Dincolo de asta, preferintele pentru diferite arome sau consistente ale otetului "variaza in functie de tip astfel incat clientii pot prefera un anumit tip in locul altuia".