Ce este glutenul?
Glutenul este acea proteina elastica si lipicioasa care se regateste in cereale, precum grau, secara, orz si triticale, si in toate produsele derivate. De regula inofensiva, aceasta proteina devine problematica in cazul bolii celiace, o afectiune autoimuna ce determina organismul sa formeze anticorpi cand detecteaza prezenta glutenului.
Dieta fara gluten, o alegere pe viata
Intoleranta la gluten poate fi dificil de diagnosticat, intrucat simptomele sale pot fi cu usurinta atribuite altor tulburari. Cele mai comune includ balonarea abdominala, meteorismul, durerile stomacale, scaunele anormale (diareice), scaderea in greutatea, starea de oboseala, varsaturile etc.
Insa, chiar si dupa diagnosticare, viata persoanelor care sufera de boala celiaca nu devine mai usoara: afectiunea este incurabila si necesita adoptarea unei diete speciale, din care glutenul lipseste in totalitate.
Dieta fara gluten nu trebuie insa sa devina sinonima cu un stil alimentar fad, presarat cu privatiuni de tot soiul. De fapt, odata asumat si integrat acest nou stil de viata, dieta fara gluten poate deveni o adevarata placere, cu multiple beneficii pentru sanatate, de la scaderea in greutate pana la reglarea colesterolului, a tensiunii arteriale, la prevenirea bolilor canceroase s.a.
Iata ce ai de facut daca vrei sau esti nevoit sa devii adeptul dietei fara gluten:
Abordeaza-ti noua situatie cu o minte deschisa
In loc sa te gandesti cu groaza ca nu vei mai putea savura painea, pizza, prajiturile si pastele cu care erai obisnuit, incearca sa privesti noua situatie dintr-o perspectiva optimista. Concentreaza-te asupra multitudinii de produse alimentare fara gluten disponibile in comert (atentie, insa, la cele care ar putea fi contaminate accidental cu ingrediente periculoase), informeaza-te temeinic cu privire la noua ta dieta si invata sa descifrezi etichetele cu lista de ingrediente a fiecarui aliment pe care intentionezi sa il adaugi in cosul de cumparaturi.
Memoreaza lista alimentelor interzise
Pentru a nu-ti pune nicio clipa sanatatea in pericol, memoreaza lista alimentelor pe care trebuie sa le eviti cu orice pret, retinand si faptul ca derivatele lor sunt, de asemenea, interzise:
- orz
- grau
- tarate
- bulgur
- arnaut
- cuscus
- farro
- kamut
- secara
- triticale etc.
Indragosteste-te de alimentele permise
Fructele si legumele proaspete nu contin gluten si pot deveni sursa ta principala de nutrienti daca urmezi o dieta fara gluten. Bineinteles, exista multe alte produse si ingrediente pe care le poti folosi pentru a gati mancaruri delicioase, fara pic de gluten.
Acestea includ:
- porumbul
- hrisca
- orezul alb si brun
- quinoa
- meiul
- fructele oleaginoase
- leguminoasele
- inul
- sorgul
- amaranthul
- iaurtul natural
- carnea
- ouale
- branza etc.
Sursa foto: earthfittraining.com