Fructele, legumele si ceaiul verde sunt doar cateva dintre alimentele care compun dieta anti-imbatranire. Dar iata si alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si in compusi antiimbatranire:
Peste
Pestele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie, fiind indicat sa fie consumat de cel putin doua ori pe saptamana. Orice peste este bun pentru organism, insa in special somonul, sardinele si tonul. Acesti contin acizi grasi esentiali Omega-3, care asigura supletea pielii si o protejeaza de aparitia ridurilor, contin fier, calciu, fosfor, potasiu, vitaminele D si E, toate acestea neutralizand radicalii liberi din organism.
Legume verzi
Salata, rucola, varza, andivele si spanacul contin cantitati mari de Vitamina C si fitonutrienti antioxidanti, dar si minerale (calciu, potasiu, fier) care alaturi de restul substantelor benefice din aceste legume au efect detoxifiant, stimuleaza functionarea ficatului, splinei si vezicii biliare, neutralizeaza pH-ul acid din organism si stabilizeaza structura ADN-ului celular.
Ardei
Un singur ardei gras, verde sau rosu, acopera necesarul zilnic de Vitamina C. Ardeii contin cantitatii mari de bioflavonoide, dar si alte substante antioxidante: beta- si alfa-caroten, acizi fenolici, steroli vegetali, precursori de Vitamina D. Luteina si zeaxantina previn imbatranirea retinei si scaderea acuitatii vizuale cauzata de inaintarea in varsta.
Fructe de padure
Fructele de padure si capsunile au un continut foarte mare de vitamina C si, implicit, de antioxidanti. Sunt bogate in fitonutrienti capabili sa previna formarea substantelor cancerigene si a radicalilor liberi in organism.
Rosii
Au un continut mare de licopen, un fitonutrient cu puteri antioxidante, care protejeaza pielea impotriva imbatranirii si a actiunii nocive a razelor ultraviolete. Rosiile mai contin vitamina C si betacaroten, care combat radicalii liberi.
Oua
Pe langa proteine, ouale mai contin aminoacizi esentiali, minerale (calciu, fier, seleniu) si vitamine liposolubile (A, D, E), care se absorb rapida in organism.
Astfel, pentru a preveni imbatranirea, regimul alimentar trebuie sa contina zilnic cel putin 3 sau 4 din aceste alimente.