Dieta si nutritie

De ce mancam iaurt?

Cuvantul iaurt este derivat din cuvantul turcesc ‘yoghurmak', care inseamna „a ingrosa”. Iaurtul este un produs lactat fermentat. Este facut din lapte la care sunt adaugate culturile starter (bacteriile de fermentatie) Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus si Streptococcus salvarius ssp thermophilus pentru a converti lactoza (zaharul din lapte) in acid lactic. Aceasta transformare ingroasa laptele si ii da gustul tipic acru. Produsul final poate fi numit ‘iaurt' numai cand bacteriile mentionate sunt folosite si prezente in numar mare. Chiar daca consistenta, savoarea si aroma pot varia de la o regiune la alta, iaurtul este consumat peste tot in lume. Este mai mult folosit pentru deserturi, mic-dejun sau in diferite feluri de mancare. Aliment-panaceu Binefacerile iaurtului provin, atat ca aliment, cat si ca produs in cosmetica, de la bacteria pe care o contine, numita acidofilus. Aceasta transforma laptele in iaurt, formand acidul lactic, care face laptele sa se inchege, impiedicand multiplicarea bacteriilor nocive. Aplicat pe fata, pe maini sau pe gat, simplu sau combinat cu alte ingrediente care slujesc frumusetea, iaurtul are acelasi efect energic de curatire si dezinfectare a pielii, aduna porii si hraneste epiderma cu saruri minerale si proteine usor resorbabile. Iaurtul este astazi foarte apreciat si poate fi mancat ca atare, amestecat cu cereale sau ca supliment pentru sosuri. Pe piata exista foarte multe sortimente de iaurturi: alaturi de cel traditional putem gasi si iaurturi degresate.De asemenea, putem gasi iaurturi cu fructe sau aromate, dar nu sunt foarte sanatoase si neindicate celor care urmeaza o dieta. Pentru a avea o alimentatie sanatoasa , este vital sa mancam o mare varietate de alimente care contin bacterii favorabile organismului. Iaurtul este un astfel de aliment, microorganismele furnizate de el ajutand sa se pastreze, in intestin, echilibrul dintre germenii utili si cei nocivi. Efecte asupra sanatatii Studiile efectuate au ratat ca cei care consuma in mod constant acest aliment prezinta o valoare scazuta a nivelului de colesterol din sange, si o valoare crescuta a LDL (lipidelor cu densitate mica). Cercetarile arata ca femeile care mananca cel putin patru cani de iaurt pe saptamana au mai putine infectii urinare si vaginale.Capacitatea iaurtului de a aduce intestinului microorganisme folositoare este foarte bine venita dupa tratamentele indelungate cu antibiotice puternice, care inlatura inclusiv flora normala din organismul nostru, situatie in care germeni precum Candida, o ciuperca prezenta obisnuit in mediu si pe mucoase, se inmultesc excesiv. Lactobacilus, unul din germenii iaurtului, ajuta refacerea intestinului, creste absorbtia unor factori nutritivi, asigura sanatatea intestinului si stabilizeaza sistemul imun. Procesul cresterii acestor germeni duce la transformarea lactozei in acid lactic.De foarte multe ori, oamenii care au deficienta de lactaza, enzima care digera zaharul din sange, nu au probleme atunci cand mananca iaurt, deoarece cea mai mare parte a lactozei a fost prelucrata in timpul fermentarii si a fost transformata in acid lactic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare