Dieta si nutritie

#pofta de a consuma dulciuri # pofta de dulce #dulciuri

Cum sa scapi de pofta de a consuma dulciuri

Sa mananci ceva dulce, din cand in cand, este o recompensa pe care o meriti, insa pofta permanenta de dulciuri creste cantitatea de zahar asimilata si se transforma intr-un obicei nesanatos, pe termen lung. Zaharul duce la dependenta ceea ce poate avea urmari destul de grave asupra sanatatii.

Uneori pofta de dulce apare atunci cand simtim ca nivelul de energie ne scade brusc, cand ne doare capul sau chiar cand ne este foame.

Pentru a evita sa consumam o cantitate mare de zahar pe care orice desert o contine, putem apela la inlocuitori pentru o prajitura sau o bucata de ciocolata la care poftim. Una dintre cele mai sanatoase alternative o reprezinta fructele.

Ce poti sa faci pentru a scapa de pofta de a consuma dulce. In loc sa rapsunzi la primul impuls si sa te infrupti dintr-un desert ai putea face urmatoarele lucruri:

  • Bea un pahar cu apa.
  • Respira adanc – efectueaza cinci repetari de respiratie.
  • Fa miscare. Poti face chiar o scurta plimbare.

Mananca ceva daca pofta de dulciuri apare din cauza ca iti este foame. Cea mai buna alternativa pentru a scapa de pofta de dulce sau de alte pofte, este sa iei o gustare care sa contina o proteina sau grasimi sanatoase.

Gustarile de acest fel sunt satioase si te vor tine la distanta de automatul cu dulciuri de la birou sau de covrigaria de la coltul strazii. Atunci cand ai astfel de gustari la indemana, nu va mai aparea tentatia de a consuma dulciuri. Atunci cand iti planifici aceste gustari, de la inceputul saptamanii, vei urma cu strictete acest program si nici nu iti vei mai dori sa te abati de la planul tau de a manca cat mai sanatos.

Alimente care iti potolesc pofta de dulce

Atunci cand iti este pofta de ceva dulce, incearca sa consumi in loc de deserturi cu mult zahar:

  • Felii de mar cu unt de nuca;
  • Fructe de padure cu un pumn de nuci;
  • Mere coapte cu scortisoara;
  • Un ceai cu aroma dulce, cum este cea de vanilie;

Alte modalitati de a tine sub control pofta de dulce

Uneori, sursa poftei de dulce poate fi descoperita daca te uiti cu atentie la ce si cand mananci. Iata cateva strategii care te pot ajuta:

Mananca cat mai echilibrat, avand grija sa consumi proteine, vegetale si alti carbohidrati sanatosi si grasimi sanatoase.

Fa-ti un plan pentru gustari, astfel incat sa ai langa tine ceva sanatos de mancat atunci cand iti este pofta de dulce sau de rontait.

Ajusteaza-ti programul de masa. Identifica in ce perioada a zilei iti este foame mai tare sau cand simti ca nivelul de energie scade si ai manca ceva dulce si consuma in acel moment o gustare bogata in proteine.

Condimenteaza mancarurile, pentru ca unele condimente precum ardeiul iute sau scortisoara au rolul de a taia pofta de dulce.

Descopera gusturi noi. Nu te teme sa incerci fructe sau legume noi pe care nu le-ai mai incercat pana acum. Include-le in retete sau combina-le astfel incat sa descoperi noi preparate favorite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului