Dieta si nutritie

# sfaturi specialisti #nutritie #sport #sanatate

Cum sa fii mai puternic, mai sanatos si in forma in 2021. Sfaturi de la specialisti

2020 a fost un an ca niciun altul pana acum. Pandemia globala ne-a determinat sa petrecem mai mult timp in casa alaturi de familie. Gatitul a devenit un hobby, in timp ce mersul la sala de sport a fost limitat. Din aceste motive, multi dintre noi am luat in greutate si ne-am indepartat de la obiectivele noastre privind sanatatea proprie pe masura ce prioritatile noastre s-au schimbat, fiind mai ingaduitori cu noi insine in acest an dificil. Starea buna de sanatate este o combinatie intre sanatatea fizica si psihica, care se bazeaza in mare masura pe nutritie si exercitii fizice, odihna si conectarea cu ceilalti. Cateva mici ajustari in viata voastra va vor ajuta sa fiti mai puternici in 2021 si mai pregatiti pentru orice fel de provocari viitoare.

Consumati alimente nutritive

Multi oameni stiu ca o alimentatie sanatoasa ne ajuta sa ne mentinem o greutate normala. Insa, de multe ori nu tinem seama de beneficiile suplimentare ale unei diete echilibrate. O dieta care ofera o nutritie buna presupune consumul de substante nutritive, vitamine si minerale necesare, precum si de macronutrienti care sa va ajute organismul sa functioneze cel mai bine. De la imbunatatirea starii de bine emotionale la mentinerea sistemelor organismului si la reducerea alimentelor care contin colesterol ce pot ameninta buna functionare a inimii, avantajele unei alimentatii sanatoase sunt numeroase. Majoritatea dintre noi incepem noul an stabilind o serie de obiective, inclusiv sa mancam mai sanatos, insa ne abatem de la planurile noastre pe masura ce anul trece. In calitate de profesionist in domeniul sanatatii, am constatat ca multi oameni reusesc sa manance mai sanatos si sa scada in greutate cand fac parte dintr-o comunitate, cand lucreaza, colaboreaza si se sprijina unii pe altii. Si pentru ca astfel de grupuri nu s-au putut intalni fizic, ele s-au inmultit in mediul online, oferind sprijinul necesar pentru reducerea greutatii intr-un mod sanatos si pentru indeplinirea obiectivelor nutritionale.

Concentrati-va pe bunastarea generala

Alimentatia sanatoasa este obligatorie – dar la fel de important este sa avem un stil de viata echilibrat. Pentru a va proteja impotriva stresului, trebuie sa aveti in vedere toate aspectele care va imbunatatesc starea generala. Daca nu aveti o alimentatie bogata in substante nutritive, trebuie sa le suplimentati si sa retineti ca hidratarea este foarte importanta pentru o nutritie echilibrata. De asemenea, exercitiile fizice va vor imbunatati sanatatea generala, precum si calitatea somnului.

Sanatatea psihica are si ea un rol in starea noastra de bine, stresul fiind un factor care contribuie la aparitia diferitelor afectiuni, de la cele cardiace pana la obezitate. Conform WebMD, intre 75% si 90% dintre vizitele la medic sunt din cauza afectiunilor si problemelor cauzate de stres, precum dureri de cap, tensiune mare, probleme cardiace, diabet, afectiuni ale pielii, astm, artrita, depresie si anxietate. Exista aplicatii noi incredibile, precum Headspace si Calm care va pot ajuta sa treceti de anumite situatii care genereaza stres. Retineti ca daca suferiti deja de aceste afectiuni sau de alte probleme medicale, este important sa reduceti stresul, insa trebuie sa solicitati tratament medical.

Pentru starea de bine generala, stabiliti o rutina zilnica ce include o alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, odihna si pauze mentale.

Ramaneti conectati cu cei dragi

Una dintre lectiile pe care le-am invatat in 2020 a fost cat de mult ne dorim o conexiune. Izolarea a condus la cresterea ratei de depresie. Mai multe studii au aratat ca legatura sociala "poate reduce anxietatea si depresia, ne poate ajuta sa ne ajustam emotiile, poate conduce la imbunatatirea increderii in sine si a empatiei si ne poate imbunatati sistemul imunitar". Desi inceputul anului 2021 nu va fi lipsit de provocari in acest sens, incercati sa luati legatura mai des prin telefon, sa scrieti scrisori si felicitari ca altadata si sa planificati intalniri si vacante pentru sfarsitul anului. Exista o lumina la capatul tunelului izolarii.

Reinvestiti timp in lucrurile care va fac placere sau descoperiti lucruri noi

Participarea la activitatile care ne fac placere are un efect pozitiv asupra creierului, iar lucrurile noi pe care le invatam au un impact asupra sanatatii generale a creierului. Desi poate fi dificil sa gasim timpul necesar pentru a face ce ne dorim, este important sa stabilim aceste lucruri ca prioritati. Mergeti afara si gradinariti, sprijiniti in mod voluntar o cauza importanta, inscrieti-va la un curs de dans in aceasta vara sau invatati o limba straina pentru a va pregati pentru o calatorie viitoare pe care v-ati dorit intotdeauna sa o faceti. Tineti-va mintea ocupata si gasiti hobby-uri noi, acestea va pot apara impotriva mult temutului stres.

Desi anul 2020 a adus numeroase provocari, exista speranta pe masura ce preluam controlul asupra alegerilor noastre si ramanem conectati cu o comunitate care promoveaza sanatatea. Va invit sa acceptati viitorul si oportunitatea pe care o avem de a-i face fata mai puternici si mai sanatosi.

De Kent Bradley, MD, Herbalife Nutrition Chief Health and Nutrition Officer

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare