Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #antioxidanti #sezonul rece #produse congelate

Cele mai sanatoase alimente in sezonul rece

Alimentele cu putine calorii, bogate in fibre si nutrienti, fructele si legume sunt in topul listelor de cumparaturi atunci cand vine vorba de alimentatia sanatoasa. Ce poti face insa in sezonul rece , atunci cand in magazine gasesti doar produse fade, fara gust si aroma? Specialistii recomanda produsele congelate, care sunt la fel de sanatoase si nutritive.

Atunci cand alegi produse congelate ai grija insa sa fie fara indulcitori artificiali sau sosuri, care sunt bogate in grasime, zahar si sare. Evita si pungile cu bucati mari de gheata. Acest lucru indica ca produsele respective au fost decongelate si reongelate de mai multe ori.

Iata ce poti alege in sezonul rece pentru o sanatate de fier:
 

Anghinare


Anghinarea congelata are un gust dulce si contine cantitati importante de fibre. Fibrele stimuleaza digestia si sunt satioase. Pentru a te bucura de beneficiile acestei legume, in sezonul rece poti prepara paste cu anghinare si pesto, peste care sa presari cateva rosii uscate in ulei de masline.
 

Mure


Murele sunt fructe care contin cantitati mari de antioxidanti. Cei mai puternici antioxidanti sunt antocianinele care reduce distrugerea celulelor musculare provocata de razele solare.

O ceasca de mure contine 8 grame de fibre si mangan, un mineral care este necesar pentru oase si tesuturi musculare puternice. In sezonul rece, din murele congelate poti prepara un sos dulce, ideal pentru salate sau prajituri.
 

Varza de Bruxelles


Varza de Bruxelles este bogata in acid folic, vitamina C, fibre si potasiu. Potasiul este esential pentru mentinerea echilibrului de fluide ale organismului si ajuta la contractarea si relaxarea corespunzatoare a muschilor.

Potasiul se pierde zilnic prin transpiratie, astfel ca este indicat sa consumam zilnic alimente bogate in acest mineral. In sezonul rece, poti prepara o salata de varza de Bruxelles, cu putin ulei de masline si mustar.
 

Mango


Fructul de mango adauga dietei tale o aroma exotica, iar varianta congelata este la fel de savuroasa ca si cea proaspata. Mango este bogat in vitamina C si vitamina B6 , care este necesara pentru productia de homoglobina.

Homoglobina ajuta la transportul oxigenului in tot organismul si ofera energie. Antioxidantii din mango au proprietati anticancerigene care inhiba dezvoltarea tumorilor. In sezonul rece, fructul de mango poate fi consumat ca atare, sau in compozitia salatelor.
 

Piersici


Doar 10 felii de piersica pe zi ofera organismului necesarul de vitamina C, un antioxidant extrem de puternic. Vitamina C este necesara pentru mentinerea sanatoasa a cartilajelor. De asemenea, reduce si riscul de diabet si astm. In sezonul rece, poti consuma decongela piersicile pe care le amesteci cu putin suc de portocala si scortisoara.
 

Spanac


O ceasca de spanac congelat contine cantitati importante de vitamina A, K si acid folic. Acidul folic ajuta celulele rosii sa transporte oxigenul catre muschi. Vitamina K ajuta oasele sa retina mai mult calciu. In sezonul rece, spanacul poate fi consumat sub forma de piure, alaturi de un ou fiert.
 

Fasole


Fasolea este bogata in fibre, potasiu si proteine. De asemenea, contine si fier. Fierul este important in special pentru atleti. Ajuta la transportarea oxigenului catre muschi si genereaza energie mult mai rapid. In sezonul rece, din fasole poti prepara atat salate, cat si diverse mancaruri cu sos.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare