„Paine proaspata sau prajita?
Ingrasa la fel, baloneaza diferit!
Cand vine vorba de paine trebuie sa stim ca toata ingrasa la fel, indiferent ca este alba sau neagra, proaspata sau prajita, cu drojdie sau cu maia, simpla sau cu seminte. Ce este diferit intre sortimente?
Aportul de fibre/tarate, care insa nu are impact pe continutul caloric, ci are efect mecanic, stimuleaza contractia intestinului si ajuta la digestie/tranzit.
Unii ar spune ca painea din faina integrala este mai bogata in vitamine din grupul B si minerale, insa ele nu pot fi absorbite din cauza fitatilor prezenti in cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din painea integrala poate duce la tulburari de tranzit, intolerante alimentare si deficiente in absortia de minerale.
Ce se intampla cu painea prin prajire, in afara de faptul ca se rumeneste frumos si miroase delicios? Pierde apa, devine mai usoara si se concentreaza in nutrienti/calorii- de la aprox 240cal/100g, cat are painea proaspata, prin prajire ajunge la 340cal. Dar noi nu mancam painea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de paine (proaspata sau prajita) are tot 80 calorii🤩
Care e avantajul painii prajite? Faptul ca e mai usor de digerat, nu baloneaza. Explicatia: microorganismele din drojdie/maia isi inceteaza activitatea si nu mai fermenteaza amidonul. Acelasi avantaj il prezinta si painea veche de o zi, al carei proces de dospire s-a incheiat🤓
P. S. Cand prajiti painea, evitati sa o rumeniti prea tare- tot ce este ars contine acrilamida, cu efect toxic”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.