Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #masa de sarbatori #maioneza #alimente revelion #mancaruri traditionale

Alimente sanatoase pentru petrecerea de Revelion

Sa pregatesti o masa sanatoasa pentru petrecerea de Revelion poate fi o adevarata provocare, mai ales atunci cand toata lumea pofteste la carne de porc, carnati, caltabosi si salate cu multa maioneza. Anul acesta, iti poti surprinde prietenii si familia cu alimente delicioase, slabe in grasimi saturate , care ii vor ajuta pe cei dragi sa-si mentina greutatea optima.

 

Inlocuieste maionezele cu iaurt


Dressing-urile din maioneza si smantana sunt pe placul tuturor, dar nu sunt prea sanatoase pentru organism. Nutritionistii recomanda sa inlocuiesti sosurile grele cu iaurt slab sau cu ulei de masline si otet balsamic.

Este recomandat, de asemenea, ca de pe masa de Revelion sa nu-ti lipseasca salatele de legume. O salata verde, cu rosii si castraveti, chiar daca nu este festiva, taie din grasimile fripturii si ajuta la digestie.
 

Inlocuieste carnea grasa cu peste


Pestele este bogat in proteine, vitamine si acizi esentiali Omega 3 si Omega 6. De aceea, este recomandat sa-l gatesti pentru masa de Revelion. Pestele este usor de digerat, nu contine grasimi saturate, deci este foarte sanatos pentru organism.

Pentru petrecerea dintre ani poti pregati peste la cuptor cu garnitura de legume.
 

Foloseste ulei de masline


In bucataria traditionala romaneasca se foloseste cu precadere uleiul de floarea soarelui, insa acesta contine grasimi saturate si colesterol. Este recomandat ca pentru bucatele de la masa de Revelion sa folosesti ulei de masline. Exista si alte uleiuri sanatoase pentru organism, precum uleiul de seminte de dovleac, uleiul de avocado si uleiul de rapita.
 

Aperitive sanatoase, fara mezeluri


Poti pregati aperitive delicioase si sanatoase pentru masa de Revelion din legume si branzeturi. Mezelurile sunt intens procesate si nu sunt benefice pentru organism. Ofera-le invitatilor o cura cu legume la inceputul mesei festive. De exemplu, poti pregati aperitive din castraveti, rosii si ardei cu crema de branza slaba in grasimi. De asemenea, poti prepara rapid chiftelute din fasole batuta , ciuperci rumenite la cuptor si bulete de cartofi. La acestea, poti adauga masline verzi si aperitivul tau va fi gata.
 

Nuci, alune si migdale pentru gustari


Inlocuieste chips-urile, snacks-urile, covrigeii sau saleurile pentru gustari cu nuci, alune si migdale. Acestea regleza nivelul de colesterol din sange, sunt bogate in proteine vegetale, fibre, minerale si alti compusi benefici, precum antioxidantii.
 

Fructe in locul dulciurilor


Cu greu te poti abtine de la tentatiile dulci de sarbatori. Nutritionistii recomanda ca de sarbatori sa nu pui pe masa produse de patiserie. In schimbul prajiturilor, pregateste un platou cu fructe proaspete.

Daca crezi ca fructele nu vor impresiona pe nimeni, poti pregati o prajitura usoara cu banane sau poti folosi fructe din compot. In locul blatului clasic de tort, poti face un blat din biscuiti de graham, care nu necesita coacere.
 

Sucuri naturale in locul bauturilor carbogazoase


Pentru masa de Revelion, cand stomacul este asaltat cu zeci de gusturi si arome, poti aduce un plus de sanatate pregatind sucuri naturale. Bauturile carbogazoase contin foarte multe zaharuri si nu sunt sanatoase pentru organism. In schimb, un suc din portocale proaspat stoarse poate completa aportul de vitamina C necesar zilnic.

Sursa foto: delish.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare