Din ce in ce mai multe persoane devin adepte ale alimentatiei vegetariene si prefera sa excluda din meniul zinic carnea si alte produse bogate in colesterol. In schimb, consuma cereale, fructe si legume proaspete, zarzavaturi , seminte si nuci, preparate dupa diferite retete sanatoase pentru organism. Vegetarienii, prin regimul lor alimentar, au mai multe sanse sa evite anumite afectiuni si boli ale organismului, cum ar fi obezitatea, bolile cardiace sau cancerul.
Toate alimentele consumate de vegetarieni sunt benefice pentru organism, insa dintre acestea cateva merita o atentie deosebita, deoarece constituie o baza solida pentru toate mesele de peste zi. In 2012, este recomandat ca aceste super alimente sa fie incluse nu numai in dietele vegetariene, ci si in cele obisnuite.
Avocado
Grasimile saturate, nocive pentru organism daca sunt consumate in exces, pot provoca boli ale inimii, de aceea, nutritionistii recomanda alimente bogate in grasimi monosaturate , adica sanatoase. Din acest punct de vedere, avocado este un fruct-minune, deoarece este sarac in zaharuri, dar bogat in grasimi sanatoase.
Cateva felii de avocado in sandvis sau salata nu vor stapani numai foamea, ci vor imbunatati si aspectul pielii, al parului si al unghiilor. Avocado este, de asemenea, bogat in vitaminele K, E si potasiu.
Legume si fructe portocalii
Toate legumele si fructele de culoare portocalie sunt ideale pentru dietele vegetarienilor. In aceasta categorie intra portocalele, piersicile, caisele, mango, mandarinele, nectarinele, pepenele galben, dar si morcovii, cartofii dulci si dovleacul.
Legumele si fructele portocalii trebuie sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane care opteaza pentru un stil de viata sanatos , pentru ca furnizeaza antioxidanti, vitamina A si fibre.
Legume verzi
Legumele si fructele verzi constituie una dintre sursele zilnice de antioxidanti, fier, calciu, magneziu, vitamina K si potasiu. Toate aceste vitamine se gasesc in broccoli, spanac, urzici, stevie si laptuci. Legumele se pot prepara fie in salate, fie inabusite in putin ulei de masline.
Fasolea boabe
Fasolea boabe reprezinta o sursa de fier, potasiu si zinc pentru vegetarieni. Acest aliment are un continut mic de grasimi, dar abunda in fibre, deci ar trebui sa fie inclus in dieta oricarui vegetarian. In aceasta categorie intra nautul, bobul, lintea, mazarea, precum si pastaile proaspete. Fasolea boabe poate fi gatita in supe, tocanite, piureuri si salate.
Soia si seitanul
Soia este benefica in alimentatia vegetarienilor, daca este consumata cu masura, deoarece reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Soia poate fi gatita in zeci de moduri, dar cei care s-au saturat de acest aliment, il pot inlocui cu seitanul.
Seitanul are cu 20% mai multe proteine decat carnea de vita si nu contine colesterol sau alte grasimi. Se obtine din apa si faina bogata in gluten si poate fi preparat sub forma de snitel sau poate fi adaugat in supa de zarzavaturi.
Nucile si alunele
Nucile si alunele sunt esentiale in dietele vegetarienilor, deoarece aduc un aport important de proteine, vitamina E, omega 3 si zinc. Pentru o alimentatie sanatoasa, migdalele si semintele pot constitui gustarile dintre mese.
Alte alimente pentru vegetarieni sunt cerealele, tofu si fructele confiate (stafide, smochine, prune). Toate acestea asigura necesarul zilnic de minerale si vitamine.
Sursa foto: webecoist.momtastic.com