Dieta si nutritie

#ulei de peste #cancer de prostata #suplimente nutritive #acizi omega 3

Acizii grasi Omega 3: prieteni sau dusmani ai sanatatii?

S-a dovedit ca acizii grasi Omega 3 sunt benefici pentru organism in ceea ce priveste afectiunile cardiovasculare, bolile autoimune si cancerul de san, insa studii recente au aratat o legatura intre acizii grasi Omega 3 si riscul de a dezvolta cancer de prostata sau alergii in copilarie.

Suplimentele nutritive pot dauna

In 2011, cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle au descoperit ca barbatii cu un nivel ridicat de DPA - un acid antiinflamator care se gaseste in acizii grasi si suplimentele de ulei din peste - sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer de prostata, spre deosebire de barbatii care au un nivel de DPA mai mic. Aceiasi cercetatori au anuntat ca au reevaluat testele.

"Am aratat inca o data ca utilizarea suplimentelor nutritive poate dauna", a precizat Alan Kristal, unul dintre autorii studiului, potrivit everydayhealth.com.

In cadrul studiului au fost analizati 834 de barbati care sufereau de cancer de prostata si inca 1.393 de barbati selectati intamplator, care faceau parte din grupul de control.

In plus fata de legatura dintre acidul inflamator DPA si cancerul de prostata, dr Kristal si echipa sa au descoperit o legatura intre aceasta boala si alti doi inflamatori care se gasesc in suplimentele nutritive din peste: EPa si DHA. Acesti acizi grasi au fost asociati cu o crestere de 71% a riscului de a dezvolta cancer de prostata intr-un stadiu avansat si 44% de a dezvolta cancer de prostata intr-o masura mai mica.

Desi acum au confirmarea primelor rezultate, cercetatorii spun ca sunt necesare cercetari ulterioare pentru a identifica mecanismul care leaga acizii grasi de cancerul de prostata.

Uleiul din peste si alergiile la copii

Pe langa riscul de a dezvolta cancer de prostata, s-a descoperit o legatura intre uleiul din peste si alergiile la copii, insa nici de data aceasta nu se cunoaste clar modul in care actioneaza acest mecanism.

Studiul a fost efectuat de cercetatorii de la Chalmers University of Technology din Suedia, care au analizat 129 de copii, cu varste de 13 ani. Acestia au testat sangele din cordonul ombilical pentru a descoperi efectele acizilor grasi in copilarie. Dintre participantii la studiu, 44 au fost diagnosticati cu alergii respiratorii si alti 36 au avut eruptii cutanate cronice.

In cazul acestor copii, nivelul de acizi grasi Omega 3 si Omega 6 din mostrele de sange prelevate la nastere era mult mai ridicat fata de nivelul celor 48 de copii care nu au avut nicio alergie.

Cercetatorii au presupus ca aceasta legatura ar putea fi cauzata de o dezvoltare slaba a sistemului imunitar al bebelusului pricinuita de lipidele omega 3 si omega 6. Pentru confirmarea legaturii si mecanismul acesteia este nevoie de mai multe cercetari, noteaza specialistii.

Este bine sau nu sa consumi alimente bogate in Omega 3?

In functie de factorii de risc pentru anumite afectiuni, acizii grasi Omega 3 ar putea fi in continuare o parte importanta din dieta. Insa, anumite persoane ar trebui sa acorde o atentie mai mare suplimentelor din ulei de peste. In aceasta categorie intra barbatii care sunt predispusi la a dezvolta cancer de prostata.


Sursa foto: dfmhealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului