Dieta si nutritie

#beneficii seminte dovleac #seminte de dovleac #dovleac #potasiu

5 beneficii ale semintelor de dovleac

E toamna, dovlecii au dat in parg, a venit vremea asadar sa vorbim despre beneficiile acestui aliment-medicament. Mai exact, despre semintele de dovleac care nu sunt doar un snacks, ci sunt si un energizant, un afrodisia­c, un sedativ si un bun antianemic.

1. Contin proteine vegetale

100 de grame de seminte de dovleac contin 8 grame de proteine vegetale. In plus, aceeasi cantitate mai contine si 11 grame de fibre, ideale pentru o buna functionare a organismului, dar si grasime sanatoasa, acizi grasi polinesaturati, care sunt o binecuvantare pentru vasele de sange. Cel mai bine este sa le consumi crude, ca atare sau in salate, dar sunt aproape la fel de bune si prajite, fara sare insa.

2. Cresc aportul de magneziu

O ceasca de seminte de dovleac contine 168 de miligrame de magneziu, adica mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata, de 310 miligrame. Acest tip de mineral contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, prevenind astfel infarctul. Consumul semintelor de dovleac ajuta si la refacerea muschiului cardiac.

3. Contin potasiu

Organismul are nevoie de potasiu pentru buna functionare a muschilor, pentru reglarea fluidelor in organism, dar si pentru mentinerea tensiunii arteriale la valori normale. Tot potasiul reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi recurente, dar si al reducerii densitatii osoase odata cu inaintarea in varsta. O cana de seminte de dovleac contine 588 de miligrame de potasiu, adica a opta parte din doza zilnica recomandata de specialisti. O banana, cea mai cunoscuta sursa de potasiu, contine in medie 422 de miligrame de potasiu.

4. Intaresc imunitatea

20 de seminte crude de dovleac consumate inaintea mesei de pranz asigura organismului necesarul de zinc pentru intreaga zi. In plus, zincul previne racelile, intarind imunitatea. Si tot zincul este, in cazul barbatilor, un factor determinant al calitatii spermei, crescand in acelasi timp productia de testosteron care ajuta la marirea libidoului.

5. Vindeca depresia

Compusul numit L-triptofan din semintele de dovleac imbunatateste starea de spirit si se dovedeste eficient impotriva depresiei. In plus, specialistii recomanda consumul semintelor de dovleac seara, cu cateva ore inainte de culcare, intrucat ele stimuleaza productia de serotonina si te ajuta sa dormi mai bine. Tot L-triptofanul te scapa si de durerile de cap.

Sursa foto: tunedbody.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare