Dieta si nutritie

#calorii #slabit # rata metabolica de baza #numar calorii

3 ponturi despre contorizarea numarului de calorii

Mentinerea greutatii corporale este una dintre preocuparile zilnice atat ale femeilor, cat si ale barbatilor. Numarul de calorii pe care le consumi in fiecare zi determina daca greutatea ta se va mentine sau nu la acelasi nivel. Iata cateva ponturi legate de cantitatea de calorii pe care le consumi si le arzi in fiecare zi care iti pot fi de folos!

1. Afla cate calorii trebuie sa consumi

Numarul de calorii pe care trebuie sa il consumi in fiecare zi astfel incat sa iti mentii greutatea depinde de mai multi factori, precum sexul, varsta, inaltimea, greutatea si nivelul de activitate.

Corpul tau are nevoie de aproape doua treimi din caloriile pe care le consumi in fiecare zi, pentru a mentine intregul sistem functional: bataile inimii, miscarile muschilor etc. Restul caloriilor reprezinta combustibil pentru activitatile zilnice: mersul pe jos, exercitiile fizice, lucrul la calculator, rezolvarea unui puzzle etc.

Pentru a determina aportul de calorii necesar in fiecare zi este important sa iti calculezi rata metabolica de baza.

Rata metabolica de baza se calculeaza adunand greutatea cu 10 (in cazul femeilor) sau 11 (in cazul barbatilor), dupa care adaugi diferite procente in functie de stilul tau de viata: 20 - daca ai o viata sedentara, 30 - daca esti putin activ, 40 - daca ai activitate moderata si 50 - daca esti foarte activ. Numarul obtinut reprezinta numarul de calorii de care ai nevoie zilnic pentru a-ti mentine greutatea.

2. Urmareste cate calorii consumi si cate arzi

Incearca sa iti faci o lista cu numarul de calorii pe care il are fiecare dintre alimentele consumate de tine intr-o zi. De asemenea, nu trebuie sa pierzi din vedere ca exercitiile fizice sunt extrem de importante pentru arderea caloriilor, de aceea este esential sa faci cat mai multa miscare. Afla cate calorii pierzi dupa fiecare exercitiu pe care il faci, astfel incat sa poti tine o evidenta a acestora!

Schimbarile in alimentatie te pot ajuta sa pierzi cateva calorii fara prea mari eforturi. De exemplu, la micul dejun, bea apa in loc de suc de portocale - vei evita astfel 117 calorii. In locul chipsurilor poti manca un fruct - vei evita 119 calorii.

La pranz renunta la dressingul pentru salata - vei avea cu 66 de calorii mai putin. La desert, renunta la inghetata de ciocolata si mananca capsune - vei evita 118 calorii. Daca vei face cate o plimbare in fiecare seara timp de 30 de minute, vei pierde in jur de 120 de calorii.

3. Mananca portii mici

Chiar daca nu poti sa contorizezi numarul de calorii pe care il consumi la fiecare masa si cate dintre acestea se pierd pe parcursul unei zile, este important sa mananci mai putin si mai des.

Iata cateva ponturi care te pot ajuta.

  • gandeste-te la mingile de tenis. Dimensiunea acestora reprezinta o portie de mancare pe care sa o consumi la o masa fie ca este vorba de paste, cereale sau iaurt.
  •  nu manca direct din pachet. Nu vei sti cand sa te opresti si nici cate calorii ai mancat. Migdalele, nucile sau biscutii trebuie puse intr-o farfurie, inainte de a le manca.
  •  foloseste farfurii mai mici. Astfel iti vei "pacali" creierul ca mananci mai mult.


Sursa foto: fitsugar.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare