Cumpararea unei locuinte

# prima casa 4 #apartament #credit #prima casa #credit imobiliar #imobil #credit ipotecar

Noutati in programul Prima casa

Programul a adus o serie de schimbari fata de anii trecuti insa documentatia necesara pentru obtinerea unui credit prin acest program a ramas insa la fel de stufoasa. Una dintre schimbarile majore aduse de noua varianta pentru Prima casa este faptul ca riscurile de neplata vor fi impartite in mod egal intre banci si Fondul de Garantare. Iata si alte aspecte importante ale programului Prima Casa 4 :



Prima casa 4 in comparatie cu celelalate editii


1 Dupa cum aminteam si mai sus, cea mai importanta schimbare este aceea ca statul nu va mai garanta integral creditele acordate prin "Prima casa”. Bancile participante isi vor asuma in proportie de 50% riscul de nerambursare. Aceasta va duce la restrangerea numarului de banci care vor continua sa acorde finantari in cadrul programului, potrivit specialistilor.

2 Bancile pot transfera portofoliile de credite acordate in etapele precedente ale programului catre alte institutii de credit, care sa acorde in continuare imprumuturi garantare de stat in proportie de 50%.

3 Suma garantata de stat are valoare determinata, initial egala cu valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei mai putin avansul, fara a depasi 60.000 Eur sau echivalentul in lei. Raportul de evaluare va fi intocmit de un evaluator autorizat, agreat de finantator.

4 Restrictiile privind varsta maxima a solicitantilor au fost eliminate astfel ca vor putea aplica pentru un credit "Prima casa" si persoanele de peste 35 de ani.

5 De asemenea, daca in editiile precedente ale programului Prima Casa solicitantii creditului nu aveau voie sa detina o alta proprietate, noua varianta a programului le permite proprietarilor care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp sa acceseze un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpara o locuinta cu o suprafata mai mare.

6 Clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achizitiona diferenta de cote-parti. se negociaza direct de catre bancile implicate, dar acestea trebuie sa notifice acordul incheiat catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

7 Si bancile care nu au participat la "Prima casa" vor putea sa intre in program prin achizitia unor portofolii de credite de la alti jucatori. Transferul de portofoliu va avea loc prin negocieri individuale intre banci, dar acordurile trebuie notificate Fondului de Garantare.

8 Se mentine avansul de 5% din valoarea bunului finantat si marjele de dobanda aplicate peste indicatorii pietei monetare, de 2,5% la lei si 4% la euro.


impuse bancilor


1 Costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din: rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4,00 % pe an prentru crditele in Eur si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50 % pe an pentru creditele in lei si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii.

2 Bancile nu trebuie sa perceapa .

3 Durata maxima a creditului este de 30 ani, timp in care finantatorii sunt obligatii sa mentina criteriile pe intreaga durata de derulare a contractelor de finantare incheiate in conditiile programului.

4 nu terbuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre finantator.

5 Banca va accepta sa efectueze evaluarea locuintei si verifica indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare