Cumpararea unei locuinte

#locuinte #imobil #locuinte noi #pret locuinte

Locuintele noi, mai ieftine decat anul trecut

Preturile locuintelor noi din Capitala au coborat cu circa 14 % in primele sase luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Chiar daca peste jumatate dintre apartamentele noi aflate in prezent la vanzare au preturi mai mari de 100.000 de euro, exista oferte si pentru cei care au un buget mai mic.



Care este situatia in tara


In primul semestru al acestui an, preturile medii unitare ale locuintelor noi din toata tara au inregistrat o scadere de circa 7% fata de primele sase luni ale anului trecut, potrivit unui studiu realizat de o companie de constructii.

Studiul a fost facut in 27 orase din tara, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor noi fiind estimat la circa 825 eur/mp, in scadere cu aproximativ 6% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor studiului .

Cea mai mare scadere a fost inregistrata in Bucuresti unde, de la un pret mediu unitar de 1.500 de euro/mp, s-a ajuns la aproximativ 1.300 euro/mp. Pe locul doi, in ceea ce priveste scaderile preturilor locuintelor noi se afla Bacau Orasul Galati se afla pe cea de-a treia pozitie cu o scadere de circa 9 %. Topul este completat de Constanta si Sibiu, unde s-a inregistrat o scadere de aproximativ 8%.
Singurele orase in care preturile apartamentelor noi au sfidat criza sunt Brasov si Arad.


Pretul apartamentelor vechi, in scadere


Pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de aproximativ 740 eur/mp, in scadere cu aproximativ 7% comparativ cu semestrul I din 2010. In Bucuresti, pretul mediu unitar al apartamentelor vechi, in semestrul I din 2011 a fost in scadere cu aproximativ 13% fata de semestrul I din 2010.

"Preferintele cumparatorilor de apartamente din Romania sunt orientate catre apartamentele construite dupa 1977, situate in zonele semicentrale ale oraselor si la etaje intermediare. Suprafata utila medie tranzactionata la nivel national este de 65 mp pentru Bucuresti si aproximativ 60 mp pentru provincie", a declarat Adrian Crivii, presedintele companiei de evaluare Darian.


Complexele rezidentiale cu cele mai mici preturi


In general, pretul mediu al unui apartament nou, in Capitala, depaseste 100.000 de euro. Exista insa si oferte pentru cei care au bugete mai mici, mai ales daca vorbim de aplicantii la programul Prima Casa.

La complexul Rasarit de Soare, preturile pornesc de la 39.000 de euro pentru o garsoniera si 58.000 de euro pentru o locuinta cu doua camera, fara TVA.

Tot in aceasta marja de pret se incadreaza complexul residential Quadra 2, format preponderent din garsoniere , ale caror preturi pornesc de 39.000 de euro, fara TVA.

In complexul Militari Residence, preturile pentru garsoniere pornesc de la 31.000 de euro si la apartamentele cu doua camere de la 51.800 de euro.

In afara de marile ansambluri rezidentiale, apartamente noi cu preturi asemanatoare pot fi gasite si in ansambluri de mici dimensiuni situate in diferite zone ale Bucurestiului, precum Prelungirea Ghencea, Berceni, Colentina sau Rahova.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare