Cum sa...

#aer conditionat dormitor #aparat aer conditionat #aer conditionat

Unde e cel mai bine sa asezi aparatul de aer conditionat

Noptile calduroase de vara sunt un adevarat cosmar, iar gandul la temperaturile care ating pragul caniculei ne determina pe fiecare dintre noi sa ne dorim un aparat de aer conditionat. Odata achizitionat vine intrebarea fireasca: unde e cel mai bine sa il asezi?

 

Evident, cel mai potrivit loc e cel in care e nevoie de aer rece: living, dormitor, bucatarie. Ramane apoi sa decizi pe care perete e cel mai bine sa asezi aparatul de aer conditionat. Iata cateva sfaturi care iti vor veni in ajutor:

Daca iti permiti doar un aparat de aer conditionat, atunci instaleaza-l in locul unde petreci cel mai mult timp sau unde dormi. In felul acesta te asiguri ca vei avea parte de briza racoritoare oricand iti doresti si nu va trebui sa astepti ca intreaga casa sa se raceasca pentru a beneficia de ventilatie.

Instaleaza-l cat mai sus. Aerul rece va cobori, in mod invariabil, in partea de jos a incaperii si, daca nu ai si un ventilator care sa il faca sa circule in toata incaperea, instalarea aparatului cat mai sus va face ca aerul sa se distribuie cat mai uniform.

Alege dimensiunea potrivita. Pentru a raci eficient un dormitor, este de obicei suficienta o unitate mai mica. In functie de dimensiunea camerei, vei alege si numarul de BTU. Spre exemplu, pentru o incapere de 18 pana la 25 de metri patrati este suficient un aparat de 9000 BTU. Un spatiu de pana la 35 de metri patrati are nevoie de o unitate de 12000 BTU. Pe masura ce dimensiunile incaperii sau a spatiului de racit cresc, creste si valoarea BTU. Pentru un spatiu de 40-50 de metri patrati este necesar un aparat de aer conditionat de 18000 BTU.

Daca peretele este situat in plin soare (spre sud) sau camera este la ultimul etaj, se va mari numarul BTU cu 10%.

Unitatile de aer conditionat din dormitor ar trebui amplasate, in mod ideal, in partea stanga sau dreapta a a laturilor patului, mai degraba decat direct deasupra capului sau pe peretele opus patului. In acest fel, aerul rece nu este aruncat direct asupra ta in timp ce stai in pat. Oricat de tentant ar fi, evita ca briza rece sa pice pe tine si sa iti ofere senzatia de frig si gat uscat dimineata.

Un aparat de aer conditionat cu functia de temporizare inseamna ca il vei programa sa se opreasca singur atunci cand temperatura din incapere a ajuns la valoarea dorita si nu va trebui nici sa te trezesti sa il opresti si nici nu va merge continuu pana dimineata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare