Cum sa...

# spalare asternuturi pat # spalare asternuturi #spalare lenjerie pat #lenjerie de pat

La cat timp si cum trebuie sa speli lenjeria de pat

Spalarea lenjeriei de pat este un aspect esential al igienei personale si al mentinerii unui mediu curat si sanatos. Desi acest lucru este cunoscut de toata lumea, si nu mai este o necunoscuta, multe eprsoane se intreaba cat de des ar trebui sa schimbe lenjeria de pat. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont cand vine vorba despre spalarea lenjeriei de pat.

 

Cat de des sa speli lenjeria de pat

Frecventa spalarii lenjeriei de pat poate varia in functie de mai multi factori. Iata cateva recomandari generale, de care sa tii cont.

1. Tipul de lenjerie

In functie de tipul de lenjerie, aceasta are nevoie de spalari mai frecvente sau mai rare:

  • Asternuturile de pat: asternuturile care sunt folosite zilnic, cum ar fi cearceaful si fusa pentru pilota, ar trebui spalata saptamanal
  • Fata de perna, ar trebui spalata de doua-trei ori pe saptamana pentru a permite mentinerea prospetimii si igienei.
  • Patura: patura poate fi spalata la fiecare doua-trei luni.
  • Husa pentru salteaua de pat trebuie spalata la fiecare una-doua luni. 

2. Conditii de mediu si modul de folosire

Sfaturile de mai sus sunt standard, insa acestea se pot schimba in functie de anotimp si de modul de utilizare al lenjeriei, astfel:

In functie de anotimp: Vara, lenjeria de pat trebuie spalata mai des deoarece in zilele toride transpiri si toata transpiratia este absorbita de lenjeria de pat, fiind mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor si acarienilor. Prin urmare, este important sa fie spalata de doua ori mai des decat in restul anului.

In functie de modul folosirii: daca locuiesti singura, poti schimba lenjeria in mod normal, o data pe saptamana. In shcimb, daca locuiesti cu partenerul, este important sa schimbi lenjeria mai des.

Accidente: daca ai suferit accidente precum varsarea cafelei sau a unui pahar de vin, ori alte moduri in care o lenjerie de pat este patata, trebuie schimbata imediat, chiar daca abia ai schimbat-o.

Cum sa speli lenjeria de pat corect

Pentru a mentine lenjeria de pat curata si in stare buna, este important sa acorzi atentie si modului in care speli lenjeria de pat.

In primul rand, este important sa tii cont de material si cerintele acestuia. Pe eticheta scrie care este temepratura recomandata de spalare. Daca nu vrei sa se deterioreze, tine cont de aceasta.

Spala lenjeria de par la temperatura cea mai mare, pe care materialul o suporta. Pentru a o curata si dezinfecta,alege un detergent potrivit pentru tipul de tesatura (alba, colorata etc) si asigura-te ca are dezinfectant in el. Daca nu, cumpara si un dezinfectant pentru rufe pe care sa-l amesteci cu detergentul clasic.

Adaug si un balsam, care sa netezeasca fibrele si sa ofere lenjeriei un miros placut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea