Cum sa...

#cum faci plosnite de pat # cum scapi de plosnitele de pat #plosnite de pat

Invazie de plosnite de pat in toata lumea, inclusiv in Romania. La ce sa fii atent si cum sa scapi de ele

Este invazie de plosnite de pat in toata lumea. Franta se confrunta, in prezent, cu o situatie fara precedent. Cea mai iubita destinatie de vacanta a devenit o destinatie de cosmar din cauza acestor insecte. Autoritatile sunt compelt depasite de aceasta situatie si iau in considerare inclusiv anularea Jocurilor Olimpice din aceasta cauza. Acestea au luat cu asalt nu doar hotelurile ci si trenurile de mare viteza si aeroportul Charles de Gaulle. Filmele realizate de pasageri au devenit virale pe internet.  

Cu o situatie similara se confrunta multe tari din Europa, inclusiv Romania. Pe multe forumuri oamenii se plang ca blocul inc are locuiesc a fost invadat de plosnite. Este suficient ca un apartament sa fie infestat, iar aceste lighioane se raspandesc apoi la apartamentele vecine.

Este foarte usor sa aduci acasa o astfel de plosnita, fara ca macar sa-ti dai seama. Pana cand vei realiza ca ai o problema, plosnitele se vor inmulti peste masura facand eradicarea acestora deosebit de dificila.

Iata ce trebuie sa stii despre plosnitele de saltea. De la modul in care le poti aduce in locuinta, pana la modul in care te poti feri de ele si cum sa le eradichezi daca te confrunti cu aceasta problema.

Cum pot ajunge plosnitele in locuinta ta

Raspandirea plosnielor de saltea este foarte facila. De cele mai multe ori aceasta este facuta prin haine, insa plonitele se pot raspandi si prin cartile impumutate sau cumparate de la anticariate. Iata care sunt cele mai comune moduri de raspandire a plosnitelor:

  • In timpul vacantelor. Cel mai usor mod de a aduce o plosnita acasa, este din camera de hotel, pensiune sau alte locuri de cazare.
  • Prin haine cumparate din magazine second-hand sau haine impumutate de la prieteni/familie.
  • In urma unei vizite la prieteni/familie care se confrunta cu aceasta problema si nu stiu sau nu ti-au spus.
  • Prin carti imprumutate prietnilor sau de la prieteni, prin cele impumutate de la biblioteci sau prin cartile cumparate din anticariate.
  • Poti aduce plosnite acasa si din alte locuri publice precum: mijloace de transport in comun, sali de de spectacole, vestiarele salilor de fitness, etc.
  • Plosnitele calatoresc de la apartamentele vecine. Aceste mici lighioane pleaca din locul in care se afla, mai ales daca sunt “deranjate” prin stropirea cu tratamente si vor ajunge la tine. Fiind extrem de mici, sunt greu de observat si se pot strecura cu usurinta pe sub usa.

Cum iti dai seama daca locuinta ta este invadata de plosnite

Plosnitele de saltea se hranesc cu sange si fac acest lucru, in special, noaptea. Daca te trezesti cu ciupituri, este primul semn ca ar trebui sa verifici daca sunt sau nu provocate de plosnite. De multe ori aceste ciupituri sunt confundate de oameni cu alergii sau ciupituri de alte insecte.

Asadar, daca te-ai trezit cu ciupituri (indiferent ca este una singura sau ai multiple ciupituri) verifica cu mare atentie salteaua patului, in special la colturi si imbinarile de la cusaturi, deoarece acelea sunt locurile in care se ascund. Iata la ce sa fii atent:

  • Mici insecte si excremenetele acestora. Plonitele de pat sunt mici ca dimensiuni. O plosnita poate atinge la maturitate dimensiuena de 4-8 mm, au culoarea de un rosu-ruginiu pana la maro inchis si au corpul aplatizat. De asemenea, plonitele lasa in urma excremente pe care le poti observa sub foma unor pete foarte mici, maronii, cat niste puncticele.
  • Carcase goale. Pe masura ce cresc, plonitele lasa in urma carcasele dure. Daca le observi pe asternuturi sau saltea, este primul semn ca te confrunti cu o problema.  
  • Pete albe. Pe saltea, care are culoare alba, sunt mai dificil e observat, dar acestea pot fi observate pe mobilier sau pe asternuturile inchise la culoare. Aceste mici pete albe sunt ouale plosnitelor sau cojile de oua. Au forma unui bob de orez, dar sunt mult mai mici si o culoare de un alb translucid, uneori usor stralucitoare, in functie de lumina.
  • Miros neplacut. Plosnitele elibereaza feromoni care au un miros neplacut. Prin urmare, daca simti un miros neplacut, amarui, asemanator mucegaiului sau mancarii stricate, este semnul ca ai   o problema.

ATENTIE! Nu verifica doar patul. Este important sa verifici si pernele, cusaturile saltelei, scaunele, canapelele, sertarele si hainele. De asemenea, plonitele isi fac ascunzisuri in cele mai greu de depistat locuri precum imbinarile mobilierului, in parchet si in plinta, sub tapet si in crapaturile din pereti sau mobilier. 

Ciupiturile plosnitelor, risc pentru sanatate

De cele mai multe ori, daca te confrunti cu ciupituri de plosnite, acestea vor aparea ca un traseu pe piele ta, deoarece in momentul in care nu gasesc sange de la prima incercare vor merge mai departe si vor musca din loc in loc pana dau de o sursa de sange. In general traseul ciupiturilor este in forma de zig-zag. De regula, ciupiturile de plosnite lasa semne rosii, usor umflate, pe piele, care provoaca mancarimi.

Muscaturile sunt vizibile doar a doua zi, iar persoanele sensibile dezvolta iritatii pe piele, cu o senzatie intensa de mancarime in zonele afectate. Aceste simptome sunt cauzate de o secretie anticoagulanta pe care plosnita o injecteaza in piele in momentul muscaturii.

Prin muscatura, plonitele de pat pot transmite numeroase boli si virusuri, precum hepatita B, hepatita C sau HIV.

Cum poti scapa de invazia plosnitelor de pat

Dupa cum ai vazut mai sus, aruncarea asternuturilor si inlocuirea saltelei de pat nu este suficienta pentru a scapa de aceasta problema deoare aceste lighioane se ascund in locuri nebanuite.

Odata ce ai o problema cu plosnitele de pat, asteapta-te la lupte pe timp indelungat pana la eradicarea acestora, mai ales daca nu iti permiti sa schimbi tot mobilierul. In plus, aceasta metoda nu este 100% eficienta daca stai la bloc iar plosnitele au venit la tine de la apartementele vecine, deoarece vor continua sa vina, iar si iar daca nu sunt eradicate din tot blocul. In acest caz este important sa anunti asociatia de proprietari pentru a se lua masuri de eradicare in tot blocul.

Cu toate acestea, exista cateva metode pe care le poti aplica pentru a scapa de aceasta problema. Iata care sunt acestea:

  • Aburi fierbinti. A aparatele cu aburi fierbinti sunt o solutie pentru a scapa de aceste insecte.  Aburii fierbinti, eliberati de aceste aparate, patrund in cele mai greu accesibile locuri si duc la eradicarea insectelor. Este important sa stii insa ca nu vei scape de plosnitele de saltea din prima, ci va trebui sa repeti procedura pana cand nu vei mai observa aceste lighioane in casa.
  • Insectele nu tolereaza mediile acide. Prin urmare poti folosi spirt sau otet pentru a le tine la distanta de salteaua de pat. Tot ce trebuie sa faci este sa stropesti soltiile cu o pompa cu pulverizator pe pat.
  • In cazul in care nu ai copii mici sau animale de companie si ai unde sa stai timp de cateva zile, poti aplea la insecticide speciale pe care sa le pulverizezi peste tot in casa si in intregul moblier. Foloseste masti de protectie in timpul procesului pentru a nu inhala produsul care-ti poate face rau si lasa locuinta inchisa timp de doua zile, apoi aeriseste foarte bine inainte de a reintra in casa. Verifica cu mare atentie daca insectele au disparut sau trebuie sa repeti procesul.
  • Daca nu faci fata insectelor, cel mai bine este sa apelezi la firme de deratizare specializate in eradicarea plosnitelor de pat. Verifica recenziile primite de la alti urilizatori, pe Google, inainte de aapela la serviciile unei companii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului