Cum sa...

# alegere gresie #gresie

Cum alegem cea mai buna gresie in functie de nevoi

Amenajarea unei locuinte, atat in interior, cat si in exterior, cu toate detaliile pe care le presupune, poate reprezenta o provocare pentru multi dintre noi.

Elementul care joaca un rol important in acest proces si caruia e nevoie sa-i acordam un rol aparte este gresia. Acest material este potrivit atat pentru interior, cat si pentru exterior, daca vorbim de un model de gresie portelanata. Chiar daca alegerea gresiei ideale pentru proiectul tau poate parea complicata, nu este o misiune de neindeplinit, chiar si pentru cei fara experienta in domeniu.

Cum alegem cea mai buna gresie in functie de nevoi

Lucrurile pot deveni mai usoare daca avem in vedere o serie de aspecte, precum particularitatile spatiului pe care vrem sa il decoram si ale gresiei pe care o selectam. Informarea corecta este cheia pentru a lua cele mai bune decizii.

Gresie si faianta. Cum facem cea mai buna alegere?

Ce trebuie sa stiti prima data este faptul ca gresia vine in diferite tipuri, in functie pe modul in care este fabricata si destinatie.

Vorbim, asadar, de doua tipuri principale de gresie:

  • Gresia pentru interior (sau neportelanata): cu un nivel de absorbtie a apei cuprins intre 3 si 9%;
  • Gresia portelanata: cu un nivel de absorbtie a apei sub 0.5%.

Placile portelanate sunt arse la temperaturi mai inalte, facandu-le mai rezistente si mai putin permeabile. Asadar, nu se murdaresc usor si sunt usor de intretinut.

Referitor la rezistenta la uzura, este vital sa luam in considerare clasificarea PEI (Porcelain Enamel Institute), care evalueaza durabilitatea placilor ceramice folosind un instrument special cu role abrazive.

Alegerea gresiei se face in functie de nivelul de uzura anticipat, in functie de locul unde va fi instalata:

  • PEI I – pentru spatii cu trafic redus (baie, dormitor)
  • PEI II – pentru spatii cu trafic mediu
  • PEI III – pentru zone cu trafic intens, cum ar fi bucatarii, holuri si terase
  • PEI IV – pentru spatii comerciale cu trafic mediu, precum birouri sau camere de hotel
  • PEI V – pentru zone comerciale cu trafic ridicat, cum sunt magazinele sau zonele pietonale din orase.

Conform evaluarilor Porcelain Enamel Institute, exista cinci clase de duritate:

  • Clasa I: Nu presupune trafic. Potrivita doar pentru pereti.
  • Clasa II: Trafic redus sau pereti interiori. Ideala pentru zone cu circulatie usoara si ferite de murdarie, cum ar fi baile si dormitoarele fara iesire directa spre exterior.
  • Clasa III: Trafic de la usor la moderat, regasita inclusiv la blaturi si pereti. Recomandata pentru zone cu trafic obisnuit si fara multe surse de zgarieturi. Se potriveste in toate camerele casei, cu exceptia bucatariilor, a intrarilor si a altor zone cu trafic intens.
  • Clasa IV: Trafic de la mediu la ridicat. Si aceasta poate fi montata in majoritatea zonelor dintr-o locuinta, inclusiv in bucatarii, holuri si zone de acces. Reprezinta o alegere excelenta pentru podele, combinand perfect estetica si functionalitatea.
  • Clasa V: Trafic foarte intens si susceptibilitate la zgarieturi. Este adecvata pentru toate incaperile din casa, dar si pentru spatiile comerciale.

Gresie exterior. Care este cea mai potrivita alegere?

Inainte de toate, daca doriti gresie pentru un spatiu exterior, trebuie sa stiti ca gresia portelanata este solutia pe care o cautati. Aceasta este conceputa sa faca fata variatiilor de temperatura, precum si intemperiilor. Alte beneficii ale gresiei de exterior includ rezistenta la impact, la trafic si zgarieturi, precum si un raport calitate-pret favorabil.

Pentru a selecta gresia de exterior potrivita, trebuie sa stiti ca exista o diversitate mare de culori, texturi si finisaje disponibile pe piata din Romania.

Gresie interior. Care este cea mai potrivita alegere?

Cand vine vorba de alegerea gresiei pentru interior, intrebati-va mai intai daca va doriti ca spatiul sa aiba incalzire in pardoseala sau se afla intr-o zona cu umiditate crescuta. In acest caz, este recomandat sa folositi gresie portelanata. Daca nu optati pentru incalzire in pardoseala, este adecvata si gresia de interior. Pentru spatii comerciale cu trafic intens, recomandam gresia portelanata cu grad de rezistenta PEI4 sau PEI5.

Renovarea pardoselei poate transforma complet aspectul unei locuinte, de aceea este un aspect important in amenajare. Din fericire, dintre materialele regasite pe piata, gresia ofera unul dintre cele mai bune rapoarte calitate-pret.

In plus, gresia se regaseste intr-o gama variata de culori, texturi si marimi. De la nuante de alb stralucitor la verde salvie, cu textura de in, de la stiluri rustice la cele moderne, aceasta ofera o multitudine de optiuni, in functie de preferintele dumneavoastra. Este ideala pentru zone cu trafic ridicat, precum bucataria sau livingul, dar si pentru zone cu umiditate, cum ar fi baia.

O alta veste buna este ca gresia poate fi montata in orice incapere a locuintei.

Gresie pentru bucatarie. Care este alegerea ideala?

Gresia reprezinta optiunea perfecta pentru amenajarea bucatariei datorita durabilitatii, rezistentei la apa si pete. Montata pe podea, va face fata cu brio traficului intens si poate aduce un plus de coerenta estetica in bucatarie.

Totusi, alegerea gresiei potrivite nu este o sarcina simpla, avand in vedere varietatea mare de materiale si nuante disponibile in prezent.

Fie ele portelanate sau neportelanate, sunt usor de curatat si de intretinut. Produsele de curatare pentru gresie sunt standard si mult mai accesibile decat cele pentru intretinerea altor tipuri de pardoseli, cum ar fi lemnul sau piatra naturala.

Desi vine cu un aspect estetic aparte, piatra naturala nu ofera, de exemplu, aceeasi duritate si rezistenta ca placa ceramica. Apoi, costurile asociate cu piatra naturala, atat pentru montaj cat si pentru intretinere, sunt semnificativ mai mari comparativ cu gresia. Materiale precum travertinul, ardezia, granitul, calcarul si marmura, desi aduc un plus de eleganta, vin si ele cu un cost mai mare si necesita o ingrijire constanta.

Alegerea gresiei ideale pentru bucataria dumneavoastra va fi influentata de diferiti factori, inclusiv de marimea spatiului. Daca bucataria este mai mica, este recomandat sa optati pentru nuante mai deschise, pentru a oferi senzatia de volum.

FOTO: cesarom.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului