Cum sa...

#lapte #sare #branza #feta

Ce trebuie sa stii despre branza Feta

Branza Feta face parte dintre ingredientele de baza ale bucatariei grecesti. Astazi, Feta este unul dintre cele mai raspandite tipuri de branza, la nivel international.

In general, branza Feta se obtine din lapte de capra sau oaie, insa exista si variante combinate de Feta din lapte de capra si oaie. In Grecia, istoria branzei Feta se pierde undeva in antichitate, ea aparand si in scrierile lui Homer. Printre cele mai vechi combinatii erau cele de branza cu masline.

Feta greceasca are diverse echivalente de branza in alte tari. In Bulgaria, branza Feta este cunoscuta sub numele de “Sirene”. Aceasta se obtine tot din lapte de capra sau oaie si, la fel ca in Grecia, produsul se foloseste ca branza de masa , branza pentru salate sau branza de pus in mancaruri la cuptor (placinte etc). Echivalentul romanesc este telemeaua, iar cel turcesc este Beyaz peynir.

 

1 Cum recunosti branza Feta
 

Branza Feta este o branza de un alb curat, avand o textura faramicioasa si un gust sarat. Branza este moale si pufoasa, putand fi topita destul de usor daca este lasata la caldura.

Feta nu are niciun fel de coaja, fiind invelita direct in ambalajul de fabricatie.
 

2 Cum sa folosesti branza Feta in bucatarie
 

Branza Feta este folosita in primul rand in preparatele apartinand bucatariei mediteraneene. De cele mai multe ori, ea este utilizata pentru a pregati aperitive, pizza, placinte sau salate. Produsul are un continut de grasime de aproximativ 40-50%.

Branza Feta se potriveste foarte bine cu masline, ansoa, busuioc, legume, fructe, rosii, fructe de mare si carne de pui.

Gustul sau sarat si aroma de branza proaspata este foarte placuta. Persoanele care nu mananca branzeturi sarate pot pur si simplu sa scufunde Feta intr-un vas cu apa proaspata, pentru a o desara.

Pentru bauturi, trebuie alese fie vinuri grecesti, de tipul retsina, fie sucuri naturale, din citrice sau sucuri de rosii.
 

3 Cum sa depozitezi branza Feta
 

In ceea ce priveste depozitarea, Feta este o branza apoasa, care se usuca repede in lipsa de lichid. De aceea, ea este vanduta in ambalaje care contin apa sau ulei si astfel trebuie sa fie si pastrata, pana cand se foloseste in bucatarie.

Daca nu are un ambalaj propriu, inveleste-o in hartie si apoi pune-o intr-o punga de plastic si tine-o in frigider.

O alta varianta este sa pastrezi Feta in ulei de masline. Branza de aseaza intr-un borcan si se acopera cu ulei de masline, apoi se sigileaza si se pastreaza intr-un loc racoros, insa nu in frigider (prin urmare, spre deosebire de Feta proaspata, care trebuie tinuta in frigider, Feta conservata in ulei poate fi depozitata intr-un loc racoros). Acest tip de branza in ulei este foarte potrivit pentru salate.

Nu este recomandat sa congelezi branza Feta, deoarece isi va schimba textura.

Cand trebuie sa o folosesti in mancare, scoate-o din frigider cu 30 de minute inainte si las-o sa ajunga la temperatura camerei. Aroma sa va fi astfel mai puternica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea