Cum sa...

#decoratiuni #culoare #amenajarea casei #camera copil

Greseli de evitat cand decorezi camera copilului

Produsele, materialele si accesoriile moderne pentru amenajarea si decorarea camerei copilului sunt prezente pe piata intr-o gama foarte larga. Decoratiuni exista de toate tipurile, care de care mai atractive. Cand trebuie insa sa faci o selectie si sa obtii un rezultat coerent, frumos si functional, lucrurile devin mai dificile. Pentru a nu incarca spatiul inutil, este bine sa tii cont de cateva aspecte esentiale.


1 Alege o culoare potrivita
 

Cand amenajezi camera copilului, una dintre cele mai mari tentatii este sa faci totul dupa propriile tale dorinte. Ai sansa sa zugravesti intr-o culoare care ti-ar fi placut cand erai si tu copil, sa cumperi mobila si accesorile in culorile imaginate de tine.

Cu toate acestea, corect este sa te gandesti in primul rand la binele copilului tau. Potrivit specialistilor in design interior, culorile potrivite pentru o camera de copil sunt cele care inspira calm, dar si energie: albastru, galben, roz, verde, in tonuri calde, sterse sau pale.

Sunt de evitat culorile puternice pe suprafete mari, precum rosul intens, purpuriu, auriu, precum si cele foarte inchise: bleumarin, negru, maro etc.
 

2 Alege decoratiuni sigure
 

Decoratiunile din camera copilului trebuie sa indeplineasca un rol principal: acela de siguranta. Alege jucarii ecologice din lemn, vaze incasante (eventual, de plastic), scaunele si masa rotunjite la colturi, pentru a evita accidentarile.

Instalatiile de iluminat trebuie sa fie potrivite pentru o camera de copii. Alege produse care nu pot provoca accidente daca sunt rasturnate, cu becuri protejate de aplice sau abajururi.

Covorul trebuie sa poata fi spalat si aspirat usor. Astfel, sunt nerecomandate covoarele si carpetele foarte groase, in firele carora intra praful care este greu apoi de scos. De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca un copil tinde sa alerge si nu este foarte atent unde calca. Podeaua trebuie sa ofere siguranta impotriva alunecarii.
 

Sursa foto: thekidsroomdecor.com3 Imparte spatiul in mod egal
 

In cazul in care camera trebuie impartita intre doi sau mai multi copii, fa tot posibil pentru ca amenajarea si decoratiunile sa fie reprezentative in egala masura, pentru cei mici. Nu acorda un spatiu mai mare unuia dintre copii, in detrimentul altuia, doar pentru ca exista o diferenta de varsta.

De exemplu, in cazul unui birou, ambii copii este bine sa aiba un birou suficient de mare pentru amandoi sau doua birouri separate, decorate in acelasi stil. Poti personaliza spatiul fiecaruia punand deasupra biroului o poza reprezentativa pentru fiecare dintre ei sau chiar decoratiuni de perete, sub forma de litere care compun numele fiecaruia.

 

4 Foloseste decoratiuni cu o tema coerenta, de durata
 

Camera copilului nu trebuie sa fie decorata cu prea multe accesorii, deoarece va ingreuna aspectul general, in loc sa para aerisita. De exemplu, daca folosesti o pictura murala cu scene din basme sau stickere de perete, acestea nu trebuie sa acopere toti peretii. Este de ajuns un singur perete personalizat sau, in caz contrar, toti patru peretii acoperiti de acelasi tip de tapet cu tematica copilareasca.

Potrivit unor specialisti, un desen pe perete nu este tocmai stimulativ pentru copii, deoarece cei mici il vad in fiecare zi si nu mai reprezinta nicio noutate. Odata cu trecerea anilor, un desen care i se parea fascinant cand avea 3 ani nu-i va mai spune nimic mai tarziu.
 

5 Evita decoratiunile inutile
 

Nu cumpara bibelouri multe (chiar si incasante fiind) sau rame cu fotografii, cu care sa ocupi rafturile. Camera copilului este o zona cu o foarte mare nevoie de spatiu pentru depozitare.

Sursa foto: tktdw.comApoi, decoratiunile trebuie sa fie pe placul copilului si la indemana lui, deoarece camera sa nu este un muzeu, ci un spatiu profund personal, in care se joaca, mananca, doarme, invata, citeste etc.
 

6 Spatiile de depozitare trebuie sa fie aspectuoase si integrate in decor
 

Nu folosi dulapuri si mobilier vechi sau instabil pentru a face economie sau pentru ca reprezinta o piesa cu valoare sentimentala. Camera copilului reprezinta o zona care trebuie sa fie capabila sa ofere siguranta si suficient spatiu de depozitare. Gandeste-te ca ai de depozitat haine, produse de toaleta, carti, jucarii, rechizite scolare etc.

De aceea, este nerecomandat sa alegi cea mai mica incapere din casa pentru a amenaja camera unui copil. Pe piata exista numeroase piese de depozitare, potrivite pentru copii: dulapioare, rafturi din material textil, care pot fi suspendate, cutii etc. In loc de un raft banal pentru carti poti opta pentru un raft in forma de casuta, avand astfel si functie estetica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului