Cum sa...

#treburi casnice #balsam de rufe #curatenie #balsam #curatenie casa

10 moduri inedite de a folosi balsamul de rufe in gospodarie

Balsamul de rufe, utilizat in special pentru a face hainele mai moi, mai placute la atingere si mai parfumate, are o multime de alte utilizari pe care putini le cunosc insa. Acesta poate fi folosit cu succes la curatenia casei, dar si in alte treburi casnice, care devin mai usoare si mai placute odata cu adaugarea unui strop de balsam.

Iata zece moduri in care nu stiai ca poti folosi balsamul de rufe:

1. Curatarea geamurilor (inclusiv cele auto): amesteca intr-o sticla goala balsam de rufe si apa, intr-un raport de 1/4, aplica solutia pe un prosop si curata geamul. Apoi lustruieste cu o carpa uscata. Fereastra sau geamul masinii va straluci de curatenie, fara sa ramana vreo urma.

2. Usi, placi ceramice, mobilier bai: acestea vor straluci ca atunci cand le-ai cumparat, daca le vei curata cu balsam de rufe diluat cu apa.

3. Fermoare blocate: daca ti s-a blocat cursorul fermoarului (metal sau plastic) sau doar functioneaza cu dificultate, unge-l cu balsam de rufe si... gata!

4. Parchet laminat: toarna intr-o galeata cu apa o cantitate mica de balsam de rufe (da, da, nu am gresit) si, cu mopul spala podeaua. Parchetul laminat va arata de parca abia a fost montat!

5. Inlaturarea parului de animale de pe covor: cu un burete sau o carpa inmuiata intr-un amestec de balsam de rufe si apa (1/1), se freaca suprafata respectiva de pe covor. Dupa ce astepti un timp ca solutia sa actioneze, balsamul va face fibrele de covor mai moi, ceea ce va facilita aspirarea extrem de usoara a parului.

6. Indepartarea vechiului tapet: dupa ce diluezi un capac de balsam de rufe intr-un litru de apa si aplici solutia pe tapet cu un burete, lasa sa actioneze aproximativ 20 minute, apoi tapetul se va dezlipi foarte usor.

7. Curatarea jachetei din piele: daca ti s-a patat jacheta din piele, foloseste pentru curatare balsam de rufe. Petele vor disparea ca prin farmec.

8. Curatarea scaunului auto sau mobilierului: petele de pe bancheta auto sau de pe mobilier pot fi scoase cu ajutorul unei solutii de apa si balsam de rufe. Foloseste un burete imbibat cu emulsia obtinuta, lasa 10 minute, apoi sterge cu o carpa uscata.

9. Eliminarea mirosului de prajeli: pune intr-o oala la fiert apa cu balsam de rufe si lasa sa fiarba cateva minute - casa va fi apoi frumos parfumata.

10. Combaterea electrizarii hainelor: amesteca putina apa cu balsam de rufe si stropeste dresurile sau captuseala sintetica a hainelor; astfel fibrele sunt protejate impotriva frecarii si nu se mai genereaza energie statica.

Stiai ca?

Stiai ca balsamul de rufe nu este indicat sa fie folosit in cazul prosoapelor si a echipamentelor sportive? Asta deoarece balsamul de rufe limiteaza capacitatea de absorbtie a apei. Asadar, in cazul acestora foloseste doar detergent. La fel si in cazul echipamentelor sportive, menite sa absoarba transpiratia in timpul exercitiilor fizice.

Scurt istoric despre balsamul de rufe

Te-ai gandit vreodata cum defineste DEX cuvantul balsam? "Esenta puternic parfumata extrasa din rasini sau din alte substante vegetale, folosita in medicina, pictura, parfumerie etc." Exista si un sens figurat al cuvantului, pentru care vom descoperi variante precum alinare, mangaiere, consolare. Cred ca pe toti ne incearca aceste senzatii atunci cand descriem atingerea hainelor proaspat spalate dupa ce folosim balsamul de rufe - produs introdus pentru prima data pe piata la inceputul anilor 1950 in SUA, respectiv in 1963 in Europa. Inainte de anii 1990, in tara noastra nu se stia aproape nimic despre aceasta categorie de produse, insa acum, chiar daca suntem in partea de jos a clasamentului in UE, romanii au ajuns sa cumpere de peste 80 milioane euro anual produsul care ‚imblanzeste’ hainele. Desi cu o rata de penetrare a pietei de max 70%, balsamul de rufe inregistreaza deja o schimbare importanta in gusturile romanilor, care trec de la parfumul fresh la variantele cu parfumuri mai puternice, mai sofisticate.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare